Полезна информация за животните.На каква възраст да ваксинирам зайчетата.

 

На каква възраст да ваксинирам зайчетата

 

Отговор дава нашият консултант по отглеждане на зайци Здравко Карпузов от Бояна. Той ваксинира зайчетата си на 50-55 дни с чешката ваксина пастерин - по 1 кубик подкожно на зайче.

Тази ваксина е за 6 месеца. След това я повтаря. Това, което зайцевъдите трябва да спазват, е да купуват ветеринарните медикаменти само от лицензирани ветеринарни аптеки, за да са сигурни за качеството на препаратите. Важно изискване е ваксината да се съхранява в хладилник и да не се оставя на светло. Тази ваксина предпазва зайците от смъртоносната китайска болест (хеморагична треска).

Читателят ни се интересува също така и от препарата пенстреп-400 (съдържа пеницилин и стрептомицин). Този препарат не е ваксина, а медикамент, който се прилага при възпаление на дихателната система на зайците.

И още един въпрос:

Да се дават ли на зайците витамини?

Според Здравко Карпузов зайците не трябва да се "тъпчат" с витамини. Той съветва да се дават на зайците витамин А и витамин В само в края на зимата и през пролетта. А за количествата всеки зайцевъд да се посъветва с ветеринарен лекар. През останалото време те получават необходимите им витамини с фуража.


Още за животните:
Източник:Български фермер