Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Зайкиня нахапва до смърт малките си - Зайцевъдство

Полезна информация за зайците.

Защо зайкинята нахапва до смърт малките си?

Причината е липса на достатъчно прясна вода и минерални вещества в дажбата на бременното животно.

 

Направо сме отчаяни, пише ни семейство Георгиеви от

Хасково. За втори път наша зайкиня от породата „Бял великан” нахапва до смърт новородените си малки. Посъветвайте ни как да я отучим от този кръвожаден навик.
Породата в случая няма нищо общо. Това се случва не само при белите великанки. Две са причините за този противоестествен акт: липса на прясна вода (по време на раждането и след него зайкините изпитват силна жажда), или дефицит на минерални соли (калций, фосфор, натриев хлорид) в дажбата на бременното животно.
И докато за водата повечето зайцевъди са наясно, обикновено на втората причина не се отдава достатъчно значение. По време на бременността за формиране на плода майката изразходва много минерални вещества.И ако храната, която получава, не позволява да компенсира загубите, в организма се образува силен дефицит на жизненоважни елементи, които тя по варварски начин самостоятелно си набавя. След раждането зайкинята внимателно облизва новородените малки и понякога наранява прекалено тънката им кожичка. Почувствала в устата си вкуса на кръвта, майката с такъв дефицит се нахвърля на бедното зайче и започва да го хапе по главичката и лапичките. И тъй като обикновено раждането става през нощта, няма кой да я спре. Такава зайкиня вече не може да се избави от кръвожадния навик и трябва да я бракувате.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates