Растително защитни мероприятия през текущия месец - бюлетин по растителна защита.Памукът и сусамът ще узреят навреме, ако ги напръскате с 2% готварска сол.

Доц. Стаматов

пред медоносната  фацелия, засята от института за Международните дни на полето в Пловдив (5-7 юни 2018 г.)

Доц. Станислав Стаматов от Института по растителни генетични ресурси в Садово откри ефективен начин за навременно прибиране на сусама, който отглеждат  в близост до Черно море. Решението е просто – използва се готварска сол.

„Тъй като там влажността на въздуха е висока, сусамът не може да узрее навреме. Влагата го залъгва да продължава да расте, което го отдалечава от жътвата и тя фатално закъснява. Това е най-честата причина земеделците от крайморските райони да се отказват от отглеждането на сусама“, поясни доц. Стаматов.

За да направи културата по-привлекателна за едрото земеделие, институтът в Садово създаде три сорта, които са подходящи за механизирано прибиране. Това даде резултат и площите с растението, от което се произвежда полезния тахан, се увеличиха значително. Географията му – също. Доскоро сусамът се отглеждаше само в южните общини на страната, а сега се сее навсякъде. Земеделци от източните части обаче се оплакали в института, че маслодайното растение не успява да узрее при тях.

„Миналата година експериментирахме, като напръскахме сусама около 10 дни преди срока за жътва с 2 % разтвор от готварска сол. Това даде чудесен резултат. Семенцата узряха навреме и бяха прибрани с комбайн“, обясни доц. Стаматов.

Соленият разтвор в същата концентрация помогнал и при памука. Известно е, че в страната се сеят доста гръцки сортове памук, които в български условия не успяват да узреят. Гръцки производители, които имат стопанство в България, се обърнали за съвет към института и доц. Стаматов им предложил да пробват да ускорят зреенето отново с 2% натриев хлорид. И в този случай разтворът помогнал и памукът бил прибран преди есенните дъждове да го съсипят.