Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нежелано съседство в градината

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Нежелано съседство в градината.

В практиката е доказана

несъвместимастта на различни зеленчуци, взаимно угнетяващи се и понижаващи продуктивноста и устойчивоста към неприятели. За да избегнете засаждането на несъвместими култури вижте кои от тях не си подхождат:

При зеле - не засаждайте домати и фасул; При цвекло - копър и бял синап; При краставици – картофи; При картофи - краставици, тикви, целина; При домати – картофи и гулия; При лук – грах и фасул.

Друго важно при засаждане на зеленчуците е и това, че не трябва да се отглеждат на едно място растения от един вид, но с различно време на узряване. Например: ранно и късно зеле, тъй като те имат отрицателно влияние едни на други.

За увеличаване на добивите е добре да се увеличи и видовия състав в градината,

-         като се добавят и културни треви и цветя, които на местообитанието си отделят фитонцидни или инсектицидни вещества, като латинка, невен, тагетис и др.

-         растения, които привличат опрашващите насекоми като босилек и чубрица.

-         растения за привличане на полезните насекоми - анасон, кимион, копър, лайка, циния, лавандула и др.

При такъв подбор на растения в градината естествено няма да изчезнат всички вредители, но няма да могат да се размножават лавинообразно и да нанесат големи поражения. Например при засаждане на тагетис и чесън в редовете с ягоди може спокойно да се отървете от сивото гниене и хоботниците. При това се повишава качеството и добива.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates