Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Рецепти за борба с листните въшки с народни средства

Растително защитни мероприятия в овощната градина.

Народни средства за борба с листните въшки

Тъй като народните средства за борба с листните въшки нямат системен ефект, а само контактно действие (те действат само като попаднат директно върху вредителя) е необходимо да се прави обилно третиране на насажденията, за да попадне разтвора по листата. Разходът за възрастно дърво трябва да бъде 5-8 литра разтвор (инфузия, отвара и т.н.), за младо дърво - 2-4 литра, за стари храсти - 3-5 литра, за зеленчуци и декоративни растения - 10 литра на 100 кв.м.
Народните средства за борба с листните въшки не винаги действат незабавно - може да минат 1-2 дни от третирането докато забележите, че вредителят е напуснал растението. Ето защо е важно да се осигури добро прилепване на разтвора към растението. Това ще стане като се добавят 2 супени лъжици сапун (течен, шампоан или твърд, настърган) на 10 литра вода. Важно е да се знае, че борбата с листни въшки, с народни методи, се извършва вечер или в мрачно време, но не преди дъжд.

Може би най-често срещаният начин за справяне с листните въшки е с амоняк. В кофа с вода се добавя 40 мл 10% амоняк (продава се в аптеките), добавя се още и сапун, и се пръскат културите. Много често амонякът се използва като народно средство за борба с листни въшки при дървета и храстите.
Но не забравяйте, че амонякът е и мощен азотен тор, който е подходящ само през началото на вегетациония период, когато растенията работят за „зелена маса“. По-късно, когато дърветата, храстите и зеленчуците започват да наливат плодове, а по-късно - да се подготвят за зимата, те не се нуждаят от толкова азот. Ето защо амонякът се използва срещу листните въшки само през първата половина на лятото.

Водороден пероксид срещу листни въшки

Разтвор на водороден пероксид (кислодна вода) и водка помага при смучене на насекоми (листни въшки, щитоносни въшки, червеи) - по една супена лъжица от двата компонента на кофа вода. Пероксидът действа и срещу вредните микроорганизми - спори на гъби при растенията, а поради наличието на „допълнителен” кислороден атом, той също стимулира културите.

Дървесна пепел срещу листни въшки

В 10 литра вода се поставя половин буркан с пепел и се загрява до кипене. Охлажда се, добавя се сапун и растенията се пръскат с получения разтвор.

Суха дървесна пепел заедно с тютюнев прах (1: 1) също е добро народно средство за борба с листните въшки. Трябва да се прашат колониите листни въшки на растението след дъжд или поливане, за да може прахът да прилепне.

Инфузия от глухарчета срещу листни въшки

200 грама коренища или 400 листа от глухарчета се заливат с гореща вода, оставят се да престоят два часа, филтрират се, добавя се сапун и с получения разтвор се обработват растенията.

Борба с листните въшки с йод

В 10 литра вода се добавя 1 чаена лъжичка йод, 2 супени лъжици сода бикарбонат, добавя се сапун и растенията се пръскат.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates