Биоземеделие.Първи фермерски биобазар в Пловдив.

Сдружение Устойчиво Общество” постави началото на първия фермерски пазар за директни продажби на биологична и чиста земеделска продукция в Пловдив. Инициативата стартира на 13 април и ще продължи до края на септември всяка събота от 11 до 20 часа в Мол Галерия Пловдив на третия етаж до зоната за хранене. За момента към инициативата са се включили производители на опаковани биохрани като сладки, соленки, шоколад, мед, хляб, хлебни, зърнени и млечни продукти, но интересът е голям и се очаква от средата на май да се предлагат свежи български биозеленчуци, плодове и подправки. Освен биосертифицирани храни, на базара ще бъдат представени продукти от преходно производство, както и от стопанства, прилагащи екологични практики с интерес за преминаване към биологично земеделие.

Съботният фермерски базар е част от инициатива на сдружение Устойчиво Общество” за базари в София, Варна и Пловдив и се подкрепя от Българска Асоциация Биопродукти”, Фондация Биоселена”, Фондация Авалон България”, Проектът Новото тракийско злато, Mall Galleria Plovdiv и Grand Mall Varna. Целите, които си поставят организаторите са да подкрепят реализацията и разнообразяването на производството на местните биофермери и производители на чиста земеделска продукция и да се предлага достъпна здравословна храна на заинтересованите пловдивчани. Паралелно с директните продажби, базарът се съпътства от работилници, фермерски срещи и други инициативи, чрез които да се споделят и развиват домакински умения за здравословно хранене и екодомакинство. От миналата събота успешно започна инициатива за безплатно споделяне на семена и разсад, при която всеки може да остави свободно ненужните му култури и да вземе такива , които са му необходими за градината или саксиите на балкона.

Фермерският базар поставя началото на нов кооператив Хранкооп Пловдив, който е част от мрежата Хранкооп в цяла България и ще бъде с преобладаващо участие на производители, коопериращи се за съвместен директен пазар. Новата група е отворена за всеки, който желае да пазарува директно здравословна храна и има Фейсбук страница, в която се публикуват новините за базара и развитието на кооператива.


Източник: Биоземеделие