В началото на март

лозарите обикновено са приключили с резитбата на лозята и подготвят за инвентара за сезона. Ремонтират опорните конструкции, защото те се нуждаят от редовна поддръжка.

Ако все още има лозя, които не са изрязани, препоръчително е по това време вече да се приключи с операцията, тъй като скоро в лозите ще започне активно движение на сокове, което ако е много продължително ще навреди на растението. Всяко подрязване или дори пречупване на лозята през пролетта, когато растенията се събуждат, е съпроводено със започване на така нареченият "плач на лозата". Това е потокът от сокове, който изтича от местата на механично увреждане.

Колко е опасен плачът за лозата?

Плачът на лозата може да причини значителни щети на растенията. Не забравяйте, че продължителният плач води до изсушаване на лозовия храст. Възможно е да спрете плача на лозата по няколко начина. Една стара рецепта за това е намазването на отреза с мехлем приготвен от блажна боя и ленено масло с добавени в тях креда, и борна киселина. Има и съвременни средства за спиране на плача, като мехлемът "изкуствена кора", който се продава в селскостопанските аптеки.

При опасност от късни възвратни пролетни мразове

След резитбата на лозята може да се направи пръскане с медни средства – бордолезов разтвор 1,5%, Шампион – 0,3%, Купроцин Супер – 0,25%, Бордомикс – 1% и др. От една страна това е добра профилактика срещу презимували болестотворни организми, а от друга – повишава студоустойчивостта като забавя развитието на пъпките при лозата и по този начин ги предпазва от късни студове.