Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Какви са причините за изресяването при лозата

Какви са причините за изресяването при лозата?

Една от причините за

изресяването на лозата може да е буйният растеж на леторастите. Тогава по-голямата част от хранителните вещества отиват за растеж на леторастите и се получава изгладняване на ресите. Средствата за борба против изресяването, причинено от буен растеж, са прищипването или кършенето на леторастите непосредствено преди цъфтежа. При чувствителните на източване сортове прищипването се извършва рано, при дължина на леторастите около 20 см.

При хладно, облачно и дъждовно време през периода на цъфтежа оплождането на цветовете е нередовно. Ако температурата падне под 14°С, не се получава оплождане. За сега няма сигурни средства за предотвратяване на изресяването вследствие на лоши метеорологични условия.
Друга причина за изресяването може да бъде ненормално устройство на цвета. То е причина за изресяването при сортовете с функционално женски цветове. За да плододават редовно, такива сортове трябва да бъдат опрашени с фертилен прашец от сортове с нормални (хермафродитни) цветове.
Много често лозите от сортове с функционално женски цветове, като Чауш, Черна разакия, Фоча и др., се засаждат смесено с лози от сортове с нормални цветове. Това улеснява тяхното оплождане.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates