Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Най-доброто гориво за сърцето е гроздето

Диетолозите са единодушни, че гроздето е ценна храна при различни заболявания. Благодарение на високото съдържание на захари то е отличен източник на енергия за организма. В гроздето се съдържат почти всички съставки, които правят човека жизнен и здрав. Една от тях е гроздовата захар (глюкозата). Тя влиза неизменена в кръвообращението. Лесно всмукваща се от храносмилателната система и попаднала в кръвта и клетките, гроздовата захар е прекрасно хранително вещество.

Тя се всмуква през стените на тънките черва и постъпва в кръвта, от която се пренася до клетките и служи за горивен и градивен материал на организма. Гроздовата захар е необходима за мускулната система и особено за сърдечния мускул, който работи непрекъснато и изтласква кръвта до всички клетки, за да поддържа обмяната на веществата. Когато ядем грозде и пием гроздов сок, ние приемаме най-доброто „гориво" за сърдечния и двигателните мускули. Гроздовата захар улеснява усвояването на кислорода от тъканите.

По този начин тя участва активно в енергийния баланс. Изгаряйки лесно и напълно в организма, като източник на мускулна енергия, гроздовата захар не само храни и поддържа тялото, но едновременно забавя и намалява разпадането на белтъчините и мастите, които са ценни хранителни материали и вземат участие в изграждането на протоплазмата на клетките.

Гроздето засилва перисталтиката на червата, особено на дебелото черво, с което се нормализира ходенето по голяма нужда.

По този начин гроздолечението е и средство против запека, който причинява много други заболявания. Гроздето е богато и на целулоза, чиято роля в организма е голяма. Тя всмуква отровите, приети покрай другите хранителни вещества. Едновременно с това с грубата си структура целулозата дразни червата и усилва перисталтиката им, като спомага за тяхното нормално опразване. Консумирането на грозде след приемането на трудносмилаеми храни като месо и колбаси е опасно за здравето, тъй като за преработката им са нужни 8-10 часа, а за гроздето - от 2 до 4 часа.

При това положение в стомаха започват ферментация и гнилостни процеси, които са опасни за организма. Кои болести лекуваИзследванията на редица учени са установили, че няма система от човешкия организъм, върху която гроздето да не оказва благотворно влияние.Заболявания на дихателната система.

Гроздето се прилага както при острите, така и при хроничните белодробни заболявания. Като приятна, лека, калорична и витаминозна храна гроздето се дава на туберкулозно болни.

При бронхиална астма, хронични бронхити, емфизем на белите дробове гроздето оказва също благотворно влияние.

Усилва защитните сили на организма, кръвта се алкализира.При остри възпалителни процеси в белите дробове, протичащи с висока температура. При тях гроздето действа освежително и възстановяващо.Заболявания на сърдечносъдовата система. Наличието на калций и калий в гроздето предизвиква усилване на пикочоотделянето, с което се подобрява състоянието на сърдечния мускул. Солите в гроздето променят водната и солевата обмяна.

Кръвта се алкализира. Затова гроздовата диета оказва особено благотворно въздействие при сърдечносъдова недостатъчност. Намаляват субективните оплаквания, бързо спадат отоците, изчезва задухът и се възстановяват сънят и апетитът.

При органически заболявания на сърцето, при склероза на съдовете, миокардиосклероза, високо кръвно налягане, гръдна жаба и др. гроздолечението е резултатен метод.

При болести на отделителната система. Голямата калоричност на гроздето, богатството на вода, липсата на белтъчини и готварска сол го правят идеална храна и лекарство за болните от бъбречни заболявания. Гроздолечението се препоръчва при болни с остри и хронически нефрити, хронични неврози и нефрозо-нефрити.

Наблюденията над такива болни с все още запазена функционална способност на бъбреците показват, че под влияние на гроздолечението белтъчините и формените елементи в урината намаляват.

Болести на обмяната на веществата. При разпадането на белтъчините в организма като краен продукт се получава пикочна киселина, която се отлага в тъканите на различни места, най-вече в ставите, и предизвиква подагра. Гроздето оказва благотворно влияние върху тази болест.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates