Полезна информация за лозите.Резитба на лози, пострадали от градушка.

 

 

Трябва ли лозите да се режат на зелено след градушка?

Когато е паднала много силна

градушка през периода на активния растеж на леторастите до края на юни и са унищожени напълно гроздовата реколта и леторастите, извършва се резитба на лозите на зелено. Снемат се плодни пръчки и на лозите се оставят 3-4 чепа на по 2 очи от най-ниско разположените зелени леторасти. При чашовидната формировка броят на чеповете може да бъде малко по-голям - до 5-7. От пъпките на зелените чепове се развиват нови леторасти, които се използуват при резитбата на следващата година. Те може да дадат второ грозде, което при ранните сортове лози и хубава, продължителна есен успява да узрее. Когато са запазени отделни гроздове и част от листата, резитба на зелено не се прави. Не се извършва и резитба на лозите при по-късните градушки - през юли и август.

Битите от градушка лозя трябва да се обработват и отглеждат много грижливо, за да възстановят силата си. При ранните градушки е уместно да се тори с бързодействащи азотни торове. Във всички случаи след градушката се извършва пръскане с 2%-ов бордолезов разтвор. За да се опазят новите листа, битите от градушката лози се пръскат до късно срещу маната.

Как да се режат битите от градушка лози на следващата година?

Независимо от взетите мерки засегнатите от градушка лози са отслабени и специалните грижи за тях (торене, обработка, филизене и др.) продължават и през следващата година. Резитбата им обаче трябва да бъде с нормален брой очи, т.е. без да се намаляват. По плодните пръчки и чеповете има пъпки, които са повредени от градушката и няма да покарат. Ако се съкрати броят на оставените очи, лозите ще развият малко леторасти с недостатъчно листна маса. Тогава те не ще могат да оползотворят напълно създадените по-добри условия за вегетация.