Полезна информация за лозите.Велика - най-раннозреещият и едроплоден десертен сорт грозде в света.


Сортът Велика е създаден чрез инбридинг. Като изходен материал е използван хибрид, получен чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале през 1987 г. в опитното лозе на Института по земеделие и семезнание Образцов чифлик" край Русе (тел. 082/820 802). По срок на узряване на гроздето (24 август) се отнася към ранозреещите сортове грозде. Вегетационният период е 132 дни.

Лозите са силно растящи. За предпочитане е стъблената формировка повдигнат Гюйо на 50-60 см и резитба с две плодни пръчки с по 12-14 очи и 4-5 чепа по на 2 очи. Лозите са силно растящи и се отличават с голяма родовитост (добива от декар е средно около 3500 кг).

Гроздът е голям (18/13 см), със средно тегло 595 г, коничен до цилиндричноконичен, рехав. Зърната са много едри, дълги, със средно тегло 13 г. Кожицата е средно дебела, крехка, тъмночервена до тъмновиолетова. Месото е хрупкаво, с неутрален, хармоничен вкус (подобен на сорт Болгар). Значителна част от нормално развитите зърна на сорта Велика са безсеменни. Сокът е безцветен. При пълно узряване на гроздето захарите са 17%, а титруеми киселини - 5.04 г/л.

Гроздовете на сорт Велика имат много привлекателен външен вид. По едрина на зърното сорт Велика превъзхожда всички новосъздадени десертни сортове лози. Гроздето не се напуква и има добра транспортабилност. Запазва се сравнително добре върху лозите след узряване и при съхранение при хладилни условия.

Сортът Велика може да се отглежда и на полупланински места с южно изложение и надморска височина до 400-500 м. Сортът Велика не притежава устойчивост на ниски зимни температури и болести.

Подходящи лозови подложки са СО4, 41Б и Монтикола.

, 'script', 'facebook-jssdk'));