Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Предсеитбена обработка на почвата за втори култури - РАСТЕНИЕВЪДСТВО

Полезна информация за земеделските култури.Предсеитбена обработка на почвата за втори култури.


В равнинните райони на нашата страна има благоприятни условия за отглеждане на втори култури с къс вегетационен период, т.е. да се получават по две реколти в една година. Тази практика намира приложение на поливните площи и с оглед ефективното използване на земята.

У нас най-често като втори култури се отглеждат царевица за фураж, царевица за зърно, просо, фуражен слънчоглед и др. Те се засяват обикновено след култури, които освобождават площите по-рано - ечемик, пшеница и др.

Предсеитбената обработка на почвата и сеитбата на вторите култури се извършват веднага след прибиране на предшественика. Препоръчва се даже след жътвата или коситбата реколтата да се събере за доизсушаване на редици, а между тях да започне обработката на почвата за втората култура.

Когато няма достатъчно влага в почвата, преди обработката се извършва напояване. Обработката се състои в лятна оран на дълбочина 12-15 см. Ако орният пласт е силно уплътнен, дълбочината може да се увеличи на 18-20 см, но да не се допуска накъртване на големи буци. След оранта веднага се извършва брануване със зъбна или дискова брана, последвано от сеитба и валиране.

За да не се забавя сеитбата тя може да се извърши в суха почва и веднага след това да се полее. Поливните бразди се прокарват едновременно със сеитбата.

Когато почвата е чиста от плевели, може да се извърши директна сеитба.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates