Полезна информация за земеделските култури.Анасон (Pimpinella anisum).


Родина на анасона (Pimpinella anisum) е Мала Азия. У нас се отглежда на по-големи площи в Южна България. Листата му са със специфичен аромат и се използват като свежа подправка на различни супи и ястия от зеленчуци и месо, а етеричното масло, което се получава от анасона, се използва в парфюмерийната, алкохолната и фармацефтичната промишленост. Семената на анасона са богати с етерично масло - предимно анетол.

Анасонът е едногодишно растение от род Pimpinella. Стъблото му е кръгло, овласено, високо 50 см. Листата са цели, закръглено сърцевидни, с назъбен край, като средните са разделени на 3 едри части, а горните са приседнали, насечени на 3-4 тесни части. Сенникът е с плоска форма (с 10 лъча), а малките сенници са с по 4-9 цветчета, с по 5 дребни бели венчелистчета. Плодът е диакен. Семената са дребни, сиви, с дължина 2-3 см, ширина 1,5 см и дебелина 1 см. Теглото на 1000 семена е 2-3,5 г. Кълняемостта се запазва 1-2 години.

Анасонът е топлолюбиво растение. Той е много взискателен към почвената аерация и особено към запасеността на почвата с хранителни вещества. През есента площта се изорава и заедно с оранта се внасят 2-3 тона оборски тор, 50-60 кг суперфосфат и 30-40 кг калиев сулфат на декар. Анасонът се засява в края на март редово на разстояние 80 см между редовете при сеитбена норма 600-800 г. на декар. Семената на анасона поникват за 15-20 дни, затова борбата с плевелите е една от първите грижи за посевите. Освен това през вегетацията те се окопават редовно. Анасонът цъфти през юни, а семената зреят през август. Зрелите семена опадват лесно , затова посевите се прибират многократно в ботаническата зрелост на семената. Досушаването и овършаването на семенниците и почистването на семената става с машини. Добивите не са постоянни и са от 50-60 до 120 кг семена от декар. Добивите от листна маса са като при копъра.