Полезна информация за земеделските култури.Кориандърът вирее добре на влажни почви.


Кориандърът (Coriandrum sativum) произхожда от Мала Азия. Отглежда се в цяла Европа. У нас се отглежда кориандър на малки площи. Той е етерично-маслено растение, но намира приложение и в хранителната промишленост за ароматизиране на хлебни изделия, марината, сосове, за украса на сандвичи и др. Семената му са богати с етерично масло и най-ценните му съставки са кориандролът (0,6-0,93/0) и пиненът (5%). Свежите му листа се използват като подправка на салати и предястия с месо. Те съдържат освен етерично масло и витамин С каротин (провитамин А), хлорофил и захари.

Кориандърът е едногодишно растение с изправено, долу заоблено, а нагоре ръбесто стъбло, което достига височина 70 см.

Листата са светлозелени - долните се цели, с дълги дръжки, а горните са силно насечени на дялове и приседнали. Сенниците са с 3-4 лъча, а малките сенници са с по 6-13, дребни, бели или розови цвята. Плодовете са кръгли , диакени (събрани по две заедно), а семената в тях са плоски от страната, с която са прилепнали, със сладък вкус и силен аромат. Теглото на 1000 семена е 5-7 гр.

Кориандърът е от род Coriandrum. В много страни са селекционирани редица сортове кориандър. Подходящи предшественици за отглеждане на кориандър са житните култури, зърнено-бобовите и особено зеленчуковите. Той не е взискателен към почвата, но вирее добре на влажни почви с неутрална реакция. Подготовката на почвата започва от прибирането на предшественика. Добивите значително се повишават при добро наторяване. Препоръчва се преди да се сее кориандър да се внесе за 1 декар около 7кг амониева селитра, 7 кг суперфосфат и до 4кг калиев тор. Кориандърът се засява през март редово или лентово при разстояние 60-70 сm между лентите и 25-30 см между редовете. Сеитбената норма е 1,6 кг семена на декар. Може да се засява и преди зимата с оглед семената да поникнат през пролетта. Грижите през вегетацията за за отглеждане на кориандър се свеждат до редовно окопаване и борба с плевелите. Листната маса за свежа подправка се прибира при добре оформена розетка както при магданоза. Изрязаната листна маса се завързва на връзки. От декар се получава 2,3-2,8 тона свежа маса. Растенията цъфтят през май, а семената зреят през юли. Семената се прибират във восъчна зрелост, защото зрелите семена опадат лесно. От декар се получават 80-100 кг семена.