Симптоми на смолоизтичането по кайсията.

В някои страни по сортовете Тилтон и Роял бяха описани поражения от вируса на хлоротичните пръстеновидни петна по черешата, които се изразяват в обилно смолоизтичане от ствола и скелетните клони на заразените кайсиеви дървета.

В продължение на 3-4 години се наблюдава прогресираща некроза на пъпки и къси клончета, а след това загиват целите дървета. В по-стари насаждения на кайсии се наблюдават деформации и некрози по плодовете, оскъдно плодоношение, а понякога и съчмянков синдром по листата. По този начин вирусът може да бъде причина за възникване на три важни патологични синдрома по кайсията: „язви и смолоизтичане", „преждевременно загиване" и „съчмянка”.

Кой е причинителя на смолоизтичането по кайсията

Причинителят на смолоизтичането по кайсията е Cherry chlorotic ring spot virus \CCRSV) (syn. Prune dwarf virus-PDV) (група ilarvirus). Причинителят образува изометрични и бациловидни вириоии с размери 22, 23, 19x33 и 19 х 38 nm. Вирусът има термална точка за инактивиране 40-54 0С. В калемите виру­са се инактивира при 60 0С на сух въздух и при 50 0С за 20 - 22 минути в топла вода. Вирусът търпи разреждане 1:10— 1 :5 и в сока при стайна температура запазва инфекциозност до 48 часа.

Вирусът се запазва в болните костилкови овощни дървета. Освен описаните видове: череша, вишна, слива и кайсия, причинителя на смолоизтичането по кайсията напада и прасковата. С него са заразени 77 вида дървесни и тревисти растения. Oт болно на здраво растение, причинителя на смолоизтичането по кайсията се пренася, чрез присаждане, издънки, тичинков прашец и костилки. Насекомите-опрашвачи подпомагат този процес. При вишната е установено пренасяне на вируса с костилките от 20 до 70 %.

Индикатори на вируса на смолоизтичането по кайсията са:

 

  • краставици сорт Деликатес, върху които се образуват локални петна по семеделите и системна мозайка;
  • тиква сорт Buttercup, която реаги­ра с жълта мозайка по първите същински листа;
  • sesbania exaltata дава тъмни некро­тични петна по семеделите;
  • Tithonia speciosa проявява хлоротично напетняване по инокулираните листа и жълта мозайка по младия прираст;
  • сорт Широфуген реагира с некроза и смолоизтичане в мястото на окупирането;
  • семеначетата от праскова сорт Елберта показват задържане на разви­тието, жълтозелена, пръстеновидна петнистост или прошарване с форма на дъбов лист;
  • череша Мазард дава типични хлоротични, пръстеновидни петна; Италианска слива реагира с типична проява на вджу­джаване и деформации под формата на върбовидни листа.

Как се води борбата със смолоизтичането по кайсията?

Правят се следните мероприятия:

 

  • тестиране и размножаване на безвирусни, семенни подложки и маточни растения;
  • термична обработка на калемите
  • или термотерапия на вегети­ращи растения при 37 - 38 0С за 2-3 седмици; пространствена изолация между насажденията, създадени с обезвирусен материал и другите костилкови овощни култури.