Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Гъсеници по чемшир-Cydalima perspectalis

Гъсеница по чемшир
Cydalima perspectalis

В последните десетина години един нов опасен нашественик, чиято родина е Далечният изток (Китай, Корея, Япония и Индия), проникна в Европа и вече е в България. Това е пеперудата сидалима перспекталис (Cydalima perspectalis) от семейство Crambidae, която нанася значителни щети на чемшира (Buxus sempervirens).

Тя е установена в Европа най-напред в Югозападна Германия през 2007 г., но в следващите няколко години е намерена и в Холандия (2008 г.), Франция, Англия и Австрия (2009 г.), Унгария, Румъния и Сърбия ( 2011 и 2012 г.).

Още от миналата година чемширите в страната са нападнати от пеперудата сидалима перспекталис (Cydalima perspectalis), чиито гъсеници изяждат и изсушават листенцата им. Храстът изсъхва отдолу нагоре, дори и да е огромен.

Молеца по чемшира (Cydalima perspectalis) има две или три поколения годишно, но в зависимост от температурите може да развие и четвърто. Видът презимува, като ларва здраво захваната за листата обвита, като с коприна пашкули. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чимшировите листа, от които се излюпват ларвите. Яйцата на молеца Cydalima perspectalis са 1 мм в диаметър, разположени под зелени ненагризани листа. Първите ларви които излизат от яйцето са дълги около 1-2 мм. Ларвите се хранят четири седмици и нарастват до около 35-40 мм. При какавидиране са 25-30 мм дълги, първоначално зелени с покафеняване надлъжни линии, след това по-кафяво. Размах на крилата на възрастни е 40-45 мм. Два варианта са наблюдавани - най-разпространеното е предимно бял, а другият е изцяло светло кафяво. Гъсеницата на този молец изяжда листата на чемшира и оставят само най- твърдата вътрешна част,но  могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и умирането на дърветата. Общото обезлистване, също причинява смъртта на растенията.

Как да се пръска-растителна защита

Борбата срещу нападателя по чемшира сидалима перспекталис (Cydalima perspectalis) се води със синтетични перитроиди и органофосфорни инсектициди. Най добре действа комбинация между синтетичен перитроид и органофосфорен препарат. В България няма регистриран препарат за борба с пеперудата по чемшира сидалима перспекталис (Cydalima perspectalis). Изпробвана комбинация за борба с гъсеницата е следната:

Хлорпирифос етил и циперметрин. Хлорпирифос етил е от групата на органофосфорните съединения и действа контактно и стомашно и чрез парите си и е с дълго последействие 2 седмици. Циперметрин е от групата на синтетичните пиретроиди и действа стомашно и контактно с много бърз първоначален ефект.

Съветваме Ви, когато отидете в близката агро аптека да си купите синтетичен перитроид и органофосфорен препарат или готова комбинация между тях (питайте служителя в агро аптеката) и да третирате с най-високата доза. Това, че гъсениците не умират веднага не е проблем, защото на другия ден всички те са на земята.

Синтетични инсектициди (циперметрин, делтаметрин) са ефективни, но трябва внимателно да се пръска също и вътре в храста, както и отдолу на листата. Прилагането на тези инсектициди трябва да се прави вечер, където има домашни пчели или полезни насекоми, за да се сведе до минимум отрицателното въздействие.
 
В чемшира живеят доста полезни насекоми, главно паячета.Bacillus Thuringiensis е бактерия, която произвежда специфични за насекоми ендотоксин която перфорира чревната лигавица гъсеници, което води до парализа и смърт. 
 
Ръчно премахване на ларви може да бъде ефективна мярка за контрол, ако се повтаря на всеки 2-3 дни. Относително ефикасен метод е обливането на нападнатите растения със силна струя вода, която отмива напълно ларвите и отчасти яйцата. При по-големи насаждения: алеи, паркове, градини, може да се използват прахосмукачки. При силно нападение се третира с контактни инсектициди. В обществени паркове и градини да се използват биоциди и биоинсектициди.
 
Чемширения молец се привлича от ултравиолетови лампи - тези, които се слагат в градините за унищожаване на комарите.
 
Химичната борба се провежда с инсектициди, като Нуреле Д 7 мл, Фюри 10 ЕК 5 мл, Децис 2.5 ЕК -5 мл, Вазтак нов 3 мл на 10 л. вода, когато растенията са силно нападнати може да се смесят два препарат например Нуреле Д 7 мл + Фюри 10 ЕК 5 мл на 10 л. вода, като задължително се прибавя прилепител, тъй като листата на чемшира са гладки и ако няма прилепител разтвора няма да се задъдържи, а от там и действието му се намалява.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates