Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Бактерията се развива в широк температурен диапазон. За заразяване и развитие с болестта огнен пригор е необходимо определено съчетание на температура и влага. Развитието на

бактерията през пролетта започва при температура над 18,5 градуса С и влажност на въздуха над 80%. Максималната температура за развитие на бактерията е 32-35 градуса С.

Клонките приличат на овчарска гега. Ако не ограничите заразата още в началото бактерията продължава да „работи”. Заразените по-късно плодове придобиват кафяв до черен цвят, изсъхват, мумифицират се и остават прикрепени към плодните клонки.

Листата и леторастите увяхват, изсъхват, придобиват кафяв цвят при ябълката и тъмнокафяв до черен при крушата. Върховете на нападнатите леторасти се извиват кукообразно или по-точно придобиват формата на овчарска гега. При влажно и топло време заразените части се покриват с капчици ексудат както при цветовете.

В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ

По клонките, скелетните клони и стволовете се образуват раковини . Около мястото на повредата кората се напуква, пожълтява и засъхва. Нападнатите корени придобиват кафяво-черен цвят. Върху кореновата шийка на дърветата повредите са във вид на воднисти , мазни петна, които по-късно некротират и стават кафяво-черни и могат да я обхванат пръстеновидно.

Бактерията презимува в раковините , образувани по клонките, клоните и стволовете на дърветата. През пролетта върху раковините се образува бактериален ексудат, който се разнася от дъждовете, насекомите и при резитба чрез инструментите. Първоначално се заразяват цветовете, а по-късно завръзите, листата, леторастите и клоните. Попаднала върху растителните органи бактерията навлиза в тях през устицата, а най-често през рани, причинени от насекоми, градушка, резитби и др.

За райони, където огненият пригор е вече разпространен се прилагат фитосанитарни мерки за ограничаване разпространението му. Изрязване и унищожаване на всички заразени части. Клоните се изрязват около 70 см под мястото на инфекцията. Раните от резитбата се замазват с бял латекс към който се добавя 1% разтвор на шампион или бордолезов разтвор. Инструментите за резитба се дезифекцират в 10% белина или спирт за горене.