Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Бяла ръжда нападна черешите

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Бялата ръжда масово обхвана черешите. Бялата ръжда по черешата или както още е известна червени листни петна по череша и вишня е една от икономически най-опасните болести по тези

култури. Всяка година тя нанася големи щети по черешовите и вишневи дръвчета в цялата страна. Вредата от нея е особено голяма при влажно време, каквото е в момента.

Причинител на бялата ръжда е гъба, която зимува в окапалите листа. От там идва и първичната инфекция рано напролет, която ако не се ограничи с пръскания осъществява масови заразявания през вегетацията, особено при влажно лято.

Признаци на бяла ръжда по черешата

По горната страна на листата се появяват множество дребни точици, които в началото са пурпурни, а по-късно некротират (покафеняват и прегарят). Лесно може да познаете болестта след дъжд – от високата влажност по долната страна на листата в местата на петънцата се забелязва налеп от белезникави купчинки. Подобни признаци се наблюдават още и по дръжките и зелените плодове на по-чувствителните сортове, като Бинг, Наполеон, Козерска и Ламберт от черешите и Сенчеста морела от вишните.

Заразените листа започват да пожълтяват от мястото на повредата, докато пожълтеят и изсъхнат целите, след което опадват. Това става преждевременно още в средата на лятото и картината е место срещана в малките градини, където след беритба стопаните не пръскат.

Ако в продължение на две-три години с благоприятни условия за развитие на болестта, плододаващите дръвчета не се пръскат, те силно се изтощават. В резултат на това и от ранното обезлистване на дръвчетата те не могат да се подготвят за успешно презимуване, остават с недозрели и слаби леторасти и загиват.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates