Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Кафяви листни петна по картофи и домати

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Кафяви листни петна по домати и картофи. Доскоро кафявите листни петна нападаха най-вече ранните домати отглеждани в оранжерии. Но през последните години болестта се

разпространи и на открито, като масово напада средно ранното производство на домати и картофи. Причинител на болестта е гъба, която се запазва с растителните остатъци в почвата, в семената от домати и някои плевели. Вреди по листата, листните и цветни дръжки и стъблата. През влажни години, като настоящата, алтернарията причинява опадване на листата на растенията. Признаците на нападнатите от кафяви листни петна растения са много характерни - по листата се образуват дребни, тъмнокафяви некротични петна с вписани един в друг концентрични кръгове. При голямо нападение петната бързо нарастват, понякога се сливат и целите листа прегарят.

Профилактичните мероприятия срещу алтернарията имат съществено значение за намаляване на вредата от нея.

Фунгицидите, които се прилагат при домати и картофи срещу картофената мана са ефикасни и срещу алтернарията. При висок инфекциозен фон от предшестващата година и при влажни условия, химичната борба трябва да започне още при откриване на първите симптоми по долните листа. Интервалът на пръскане е през 8-10 дни.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates