Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Спазвайте карантинните срокове! В стремежа си максимално да опазим от болести и неприятели плодовете и зеленчуците прилагаме химични

средства. За да консумираме обаче тези плодове изеленчуци, които сме пръскали, трябва задължително да се съобразяваме с начините на действие и карантинните срокове на различните пестициди, които сме използвали.

За да сте сигурни, че вашата плодова реколта не съдържа токсични за организма вещества, задължително се съобразявайте с начините на действие (контактни или системни) и карантинните срокове на препаратите.

Сега е периодът, когато масово зреят сливи, ранни ябълки и круши, праскови , берат се краставици, тиквички, домати, чушки, зелен боб и други. Затова борбата с болестите и неприятелите при тях трябва да е съобразена и да не носи риск за здравето на хората.

Ако се налага пръскане срещу неприятели, то трябва да е с пиретроидни инсектициди, които имат кратък карантинен срок и бързо се разграждат. Същото важи и за болестите – плодовете и зеленчуците, които берете трябва да се пръскат главно с контактни фунгициди, които не проникват в растителните тъкани. Те също имат карантинен срок, но той важи за периода на защита от съответната болест, а плодовете могат да се консумират след много добро измиване с вода. Ако използвате системни фунгициди, консумацията може да става само след изтичане на карантинния им срок.