Растително защитни мероприятия през текущия месец - бюлетин по растителна защита.Агро практики през август.

ТЕХНИЧЕСКИ

КУЛТУРИ

Пшеница и ечемик. Те вече са прибрани. Най-опитните зърнопроизводители дори вече са започнали да орат и дискуват нивите за следващата сеитба на житни.

Ако на полето ще се сеят догодина окопни, се извършва дълбока оран, с която е добре да се внесат фосфорни и калиеви торове.

Слънчоглед. През август започва прибирането му. Влажността на семената в питите трябва да е 12%, но на практика се определя на око – когато изсъхнат листата по стъблото и останат зелени само най-връхните до питата. Слънчогледовите зърна са трудни за съхранение – трябва да се приберат в закрит и хладен склад.

Царевица. Поливките при нея трябва да продължат. През август се извършват още две или три според валежите в месеца.

Тютюн. Продължава прибирането на листата, като едно стъбло се обира 4-5 пъти. Работата е тежка – беритбата започва преди да се разведели и приключва тогава, когато щастливците, които не произвеждат тютюн, пият сутрешното си кафе. После тютюнът се нанизва на връв със стоманени игли. След това се суши.

Рапица. В края на месеца започва сеитбата на маслодайната култура.

Фъстъци. Те трябва да се загърлят за втори път още в началото на август. Сега са в период на най-активна вегетация и две или три поливки през най-сухия месец на годината са от решаващо значение за успеха при отглеждането им.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ  

Домати. Продължава както беритбата, така и поливките на ранните и средноранните домати. Започва и механизираното прибиране на консервните сортове.

Пипер. Започва прибирането на средноранните пипери. Продължават поливките.

Дини, пъпеши, краставици. Реколтата се прибира. Узряла диня се разпознава по това, че мустачетата и прицветникът в съседство до дръжката на плода са засъхнали. Власинките по дръжките също са засъхнали. Когато берете дините, обикновено преценявате дали плодът е достигнал характерната за сорта големина, дали кората е избледняла откъм слънчевата страна и е придобила матова лъскавина, и дали при почукване се чува глух звук. Пъпешите се разпознават по жълто-оранжевото си оцветяване и аромата, който се усеща.

Лук. В началото на месеца се изважда арпаджикът. Пожълтяването на листата отначало по върховете, а после и на целите листа и полягането им показва, че арпаджикът е узрял и встъпва в състояние на покой. Към прибирането се пристъпва, когато основната маса от растенията са пожълтели и засъхнали. То става чрез изскубване или след леко подкопаване с копачка. Изваденият арпаджик се разстила на нивата или на тънък пласт под навес да просъхне.

Късно зеле. То трябва да се окопае втори път още в началото на месеца. С това окопаване е добре зелето да се подхрани с около 1,5-2 кг амониева селитра и 1-1,5 кг на 100 кв. метра суперфосфат. Към края на месеца следва да се подхрани и втори път със същите торове в границите на същите дози.

ОВОЩНИ

Ябълки и круши. Есенните и зимните сортове ябълки и круши продължават да се поливат, тъй като през август те наедряват, а водата е важно условие за това. Добре е да се напоят и обраните вече градини с ранни сортове, защото така ще заложат повече плодни пъпки за догодина. Непременно се следи за основните вредители и болести при тях. Това са ябълковия плодов червей, който напада и ябълката и крушата, акарите, листоминиращите мухи, ступясването при ябълката.

Праскова, кайсия. Въпреки, че кайсиите вече са прибрани, поливките при тях, както и при прасковите, продължават.

Малини. През август приключва беритбата на малини, а веднага след това е добре да се направи и резитба. Плододаващите клони се отрязват до дъно. Режат се също така и слабите клонки, които не са родили. Поливките не бива да спират.

ЛОЗЯ

Поливането на плододаващите лозя ще се отрази добре на реколтата. Поливката обаче трябва да бъде извършена не по-късно от средата на месеца. През месеца най-сериозна заплаха за лозята носи третото поколение на шарения гроздов молец. Това поколение е най-многочислено и нанася най-много щети. Там където неприятелят надвишава прага на икономическа вредност, следва да се предприемат пръскания с регистрирани срещу молците препарати.

Мине ли средата на месеца, трябва да започне накисването на бъчвите и цялостната подготовка на инвентара за гроздобера и преработката на гроздето.