Растителна защита

Мероприятия в овощната градина.Струпясване по плода и клоните.

 

Струпясването е болест, която не щади нищо, напада всички части на растенията. Гъбата причинител на струпясването напада листа , плодове, клонки, така

се разпространява, че може да съсипе не само продукцията, но и дървото.

При ябълката струпясването предпочита горната повърхност на листата, а при крушата може да се срещне и от долната им страна. От листата преминава на завръзите. В началото това са едва забележими точици, но в последствие тези точици се разрастват и на тези места се получава вкорковяване. Нападнатите места на плода не нарастват, често плодовете не понасят такова спиране на нарастването и опадват.

При тези, които се запазват на дървото, на местата на нападение от струпясване се получават големи, понякога сливащи се петна. Много често на вкорковеното петно се получават пукнатини, които са входна врата за други болести и от там започват процесите на гниене.

Клонките на ябълките страдат по-рядко от струпясване, при крушите по често. Кората на нападнатите клони се покрива с малки издутини, напуква се и се обелва. Тези клони са носители на инфекция, затова при резитба, трябва да се отстраняват. Гъбата на струпясването зимува по опадалите   болни и заразени листа. Освен това спорите са също и на изсъхналите и мумифицирани плодове, които често не опадват, а остават да висят на дърветата до пролетта. Спори има и в пукнатините и неравностите на кората и около пъпките.

Agro-CONSULTANT.net