Растителна защита

Мероприятия в овощната градина.Струпясване по плода и клоните.

 

Струпясването е болест, която не щади нищо, напада всички части на растенията. Гъбата причинител на струпясването напада листа, плодове, клонки, така

се разпространява, че може да съсипе не само продукцията, но и дървото.

При ябълката струпясването предпочита горната повърхност на листата, а при крушата може да се срещне и от долната им страна. От листата преминава на завръзите. В началото това са едва забележими точици, но в последствие тези точици се разрастват и на тези места се получава вкорковяване. Нападнатите места на плода не нарастват, често плодовете не понасят такова спиране на нарастването и опадват.

При тези, които се запазват на дървото, на местата на нападение от струпясване се получават големи , , понякога сливащи се петна. Много често на вкорковеното петно се получават пукнатини, които са входна врата за други болести и от там започват процесите на гниене.

Клонките на ябълките страдат по-рядко от струпясване, при крушите по често. Кората на нападнатите клони се покрива с малки издутини, напуква се и се обелва. Тези клони са носители на инфекция, затова при резитба, трябва да се отстраняват. Гъбата на струпясването зимува по опадалите   болни и заразени листа. Освен това спорите са също и на изсъхналите и мумифицирани плодове, които често не опадват, а остават да висят на дърветата до пролетта. Спори има и в пукнатините и неравностите на кората и около пъпките.