Растителна защита

Растително защитни мероприятия през текущия месец - бюлетин по растителна защита.Растителна защита за периода при лозя.

Из бюлетин 16 за

растителна защита на БАБХ Пловдив, издаден на 8 август 2016 г. (За контакти виж в края на текста)

ЛОЗЯ

В масиви с качествена растителна защитна отчитаме слаба степен на нападение от маната и сивото гниене по грозда и от слаба до средна степен на нападение от оидума по зърното.

През месец август пръсканията могат да продължат на площи с регистрирана нова или неизчистена зараза. При необходимост да се извършват третирания срещу мана, оидиум и сиво гниене.

При задържане на сухо и горещо време за борба срещу оидиум могат да се прилагат с предимство само контактни, серни средства: – Кумулус ДФ 0.2-0.3%,Тиовит Джет 80 ВГ 0.2%, Солфоликид 0.3%. Да се внимава, при неспазване на часовите ограничения за пръскане и силно слънцегреене могат да се получат нежални пригори.

В добре опазени масиви последните третирания срещу маната може да приключат с контактни фунгициди: Делан, Полирам, Шампион и др. Тази практика спомага и за по-доброто узряване на леторастите.

Шарен гроздов молец /Polychrosis botrana/. Развитие на трето лятно поколение: начало на излюпване 08.08 АЕР Пловдив и АЕР Родопи. Праг на икономическа вредност: десертни сортове 7-8 гъсеници на 100 грозда винени сортове 10-12 гъсеници на 100 грозда. По-уязвими са десертните сортове със светла ципа и мискетов аромат. При доказан праг на вредност, да се извърши пръскане срещу гъсениците на трето поколение по следната схема: – За всички АЕР в периода 12-14 , ,08. Десет до дванадесет дни по-късно третирането да се повтори.

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр. Пловдив бул.”Марица”86, тел/факс 032/62 63 18; 032/62 41 92. E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..