Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина. Предзимно пръскане на семковите овощни видове с карбамид.  За намаляване на заразния фон от струпясване при ябълки и круши, много добър резултат дава пръскането им с

разтвор от карбамид. Това пръскане се прави предзимно при две трети опадали листа на дръвчетата, което обикновено е в края на октомври или ноември. То трябва да се извърши преди зимното пръскане с 2% бордолезов разтвор.

За това пръскане се използва концентрация от 5 до 7% , т.е. на 10 литра вода се слагат 500 или 700 грама карбамид. Разтворът се приготвя, като карбамидът се разтваря предварително в част от водата и след това през цедка се добавя към останалото (до 10 литра) количество вода. Вместо карбамид може да се използва течен азотен тор Фолиарел N плюс в същата концентрация. За един декар овошки е необходим 100 литра разтвор.

Пръскането с карбамид трябва да се прави подобно на зимното пръскане чрез обилно напръскване на дърветата, включително да се напръска и почвата под тях, където има опадали листа.

Карбамидът подпомага развитието на полезните микроорганизми, които ускоряват разлагането на листната маса и по този начин зимуващата форма на паразита се лишава от храна и загива. Освен това карбамидът има и вторично подхранващо действие на клоните и подобрява тяхната студоустойчивост, като увеличава слоя от лигнифициращи клетки.