Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хоботници по ябълка и круша

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Хоботници по ябълката и крушата. Тези неприятели се срещат в градините, където не се води системна борба с неприятелите. Плътността им и през тази пролет се очаква да

бъде висока.

Тези неприятели напускат местата на зимуване при средна дневна температура над 8°С, а ларвите на крушовият пъпкопробивач се излюпват и по-рано.

Вреди възрастното насекомо и ларвата. Възрастните бръмбари унищожават плодните и листни пъпки, ларвите - цветните части на плодните пъпки, цветовете и плодчетата.

Ябълков златист хоботник напада ябълка и круша, но също напада и череша, слива и кайсия.

Масовото появяване по ябълката приключва до цъфтежа й. Бръмбарите се хранят с листните, цветни или смесените пъпки, като изгризват в тях кръгли отвори до основата. В мястото на повредата често се отделя смола, която се втвърдява. Повредените пъпки изсъхват. След разлистването и по време на цъфтежа нагризва листата и цветовете, но тези повреди нямат голяма икономическа стойност

Слабото нападение от неприятелите може да има полезен ефект за прореждане на завръзите, но силното нападение редуцира голяма част от пъпките и младите плодчета.

Червенокрилият хоботник е опасен неприятел на овощните култури и се среща най-често съвместно със златистия ябълков хоботник. Червенокрилият плодов хоботник поврежда пъпките, цветовете, листата и плодовете на ябълката, крушата, сливата, кайсията и др.

Борба срещу ябълков златист и червенокрил плодов хоботници се извежда при праг на вредност 2 - 3 броя възрастни на дърво.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates