Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Чеснова муха.

 

Чесновата муха напада зимния чесън и кромида, засаден от едър арпаджик през есента. Тя е е особено опасна за зимния чесън. При първото затопляне на

времето, когато температурата надвиши 10°С започва летежът на възрастното насекомо. Мухите приличат на домашната, но са ръждиво-кафяви и космати. Те прелитат ниско или пълзят върху почвената повърхност. Мухите предпочитат да снасят яйцата си в основата на добре развитите растения (с 2-3 листа) или в почвата непосредствено около тях. Те предпочитат площите торени с оборски тор. Вредят ларвите на мухата, които се вгризват в младото растение от централния лист в посока към неформираната луковица.

Повредените растения изостават в растежа и развитието си, отслабват, а луковицата омеква, средния лист увисва, завива се спираловидно , пожълтява и изсъхва. По-късно всички листа пожълтяват и изсъхват, а растенията при издърпване се прекъсват.

Химичната борба трябва да е насочена срещу възрастните, преди да снесат яйцата си. Регистрирани продукти за растителназащита няма. Използват се инсектициди с подходящ карантинен срок в зависимост дали продукцията е за зелена консумация или за зряло.