Растително защитни мероприятия през текущия месец - бюлетин по растителна защита.Растителната защита при трайни насаждения започва в края на февруари с резитби, обработка на почвата и пръскания.

Из

бюлетин 1 за растителна защита през февруари-март 2017 г. на БАБХ Пловдив (за контакти виж в края на текста)

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ

От краят на месец февруари и началото на март започват резитбите на трайните култури – овощни, лозя, рози. Този етап от ранната вегетация включва: Санитарна и формираща резитба и задължително изнасяне и изгаряне на всички: болни, счупени клони, мумифицирани плодове, яйчни купчинки и пръстенчета, зимуващи гнезда от листогризещи гъсеници, щитчета на щитоносни въшки и т.н. Оздравителната резитба ограничава инфекциозния фон от причинителите на: Ранно кафяво гниене по семковите и костилковите, Сачмянка по костилковите, Струпясване по ябълка и круша, Брашнеста мана по ябълката, Огнен пригор по семковите видове, Оидиум и мана по лозата, Дидимела по малините и т.н. намалява плътността от Листни и Плодови оси, Плодови червеи, Плодови, Листни мухи.

Комплекса от агротехнически практики изисква задължителна обработка на почвата в междуредията и вътре в реда. Обработките на 18-20 см или дискуване на 12-15см, намалява плътността от зимуващите стадии на вредителите в почвата:

Непосредствено след резитбите входните рани е желателно да се замазват с паста Терванол Ф или блажна боя, към която се добавя фунгициден р-р от Фунгуран – 1% или Шампион.

Маслодайната роза

Пролетните резитби при културата са основно средство за ограничаване плътността на икономически най-важния вредител – Розовия агрилус. За целта се изрязват и задължително изгарят всички стари клони с видими признаци на нападение. Засегнатите части от главината са различават лесно по вретеновидни подутини /тумори/, в които зимува ларвата.

РАСТИТЕЛНО-ЗАЩИТНИ МЕРОПРИЯТИЯ В ТРАЙНИТЕ КУЛТУРИ

Костилкови овощни видове

При регистриране на фенофаза “набъбване на пъпките” е недбходимо да се приложи ранно пролетно третиране срещу зимуващите форми на: Ранно кафяво гниене, Гъбна и Бактериална сачмянка, Ръжда по костилковите, Червени листни петна и Кривулки по сливата, Ръжда по розата с разрешен ПРЗ.

Борбата с Къдравостта по прасковата се извежда през ранно пролетни сезон. Във фенофаза преди “набъбване на пъпките” и при “набъбване” да се проведе двукратно третиране, според агроклиматичните условия през 8-10 дни. Благоприятни условия за развитие на патогена се сформират при хладно и влажно време, с което се удължава периода на въздействие върху най-чувствителния стадии на културата.

– Във фенофаза преди “набъбване на пъпките” може да се приложи един от медсъдържащите препарати: Шампион ВП – 0.3%, Фунгуран ОН 50 ВП – 0.15%, Тирам ВГ и Тирам ВГ Нов – 0,3%.

– За постигане на оптимален ефект е добре третирането да се повтори във фенофаза “набъбване на пъпките” със Скор 250 ЕК, Скор Нов ЕК 0,3%, Каптан 80 ВГ 250 г/дка;

Ранно пролетната форма на борба е ключов момент за ограничаване на зимуващата зараза в пъпка. Важно е да се знае, видимите през вегетацията поражения не могат да бъдат лекувани, ако се пропусне този ключоветап от защитата на културата.

Забележка: Да се работи при температура на въздуха над 5 С , тихо време и скорост на вятъра до 2-3 метра в секунда. Подробна схема за борба, разписана с останалите костилкови култури – кайсии, череши/вишни, сливи може да намерите в “Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждение през зимния период” на сайта на БАБХ.

Семкови овощни видове

Огнен пригор по семкови /Erwinia amylovora/. През изминалата вегетация отчетохме условия за проява на цъфтежни инфекции по чувствителни сортове ябълки и круши, дюли. Бактерията презимува в раковините, образувани по клоните и стволовете на дърветата. През зимните месеци се открива лесно по неопадали листа и куковидно извити леторасти. При по-внимателен оглед на дървесината се откриват язвени повреди – хлътване на болна тъкан и напукване на границата със здрава. През този период е необходимо да се вземат следните фитосанитарни мерки за борба: *при установяване на нападение по семковите овощни видове резитбата да се извърши в периода на покой (месеците декември, януари и февруари) в сухо време. (Резитбата на здравите дървета се извършва преди тази на болните; изсъхналите растителни части се отстраняват, чрез резитба до здрава тъкан – при едногодишния прираст се реже на 30-40 см под болния участък, при стария на 10-15 см; изрязаните заразени клони, при необходимост и цели дървета, които се събират и изгарят на място; инструментите да се обеззаразяват след всеки отрез с 10% р-р на белина, формалин, спирт за горене, разреден с вода 3:1.)

Препоръчва се късно зимно пръскане с медсъдържащи фунгициди във фенофази от “набъбване на пъпките до миши уши”. Бордо микс 20ВП 375-500г/дка; Фунгуран ОН 50 ВП 110-500 г/дка, Косайд 2000 ВГ 155-680г/дка, Витра 50ВП /Купрохай 50 ВП/ 150г/дка – ПРЗ са включени в програмата за подпомагенена зимните пръскания.

Ранно пролетното подхранване с азот да се приложии двукратно за ограничаване на късния вегетативен растеж. Половината от необходимото количество азот да се внесе един месец преди началото на растежа, а другата половина /когато няма инфекции/ след опадане на венчелистчетата, под формата на листен тор или хранителен разтвор в почвата. Важно е да се осигури оптимален N-P-K баланс без излишък от азот. Поддържане на РН на почвата в границите 5.5-6.5, при необходимост – варуване.

Растително-защитни мероприятия срещу икономически важни неприятели в трайните овощни видове:

- Червен овощен акар. ПИВ: ябълки, сливи 60-80 бр. зимни яйца/10 см клонка круши 40-60бр./10см клонка

- Сливова щитоносна въшка. ПИВ: сливи 20-30 бр. зимуващи ларви/ 100см скелетна клонка

- Листни въшки. Ябълки 10-15 броя яйца на един метър клонки; сливи 5-10 бр. яйца на 10см клонка или 10% пъпки с яйца, праскови 30 броя зимни яйца 1 метър клонка.

В периода на преход от зимен покой и началото на вегетационния сезон е подходящо да се проведат ранно-пролетни пръскания с Паразомер 3% . Тази практика се провежда срещу някои вредни насекоми и акари зимуващи по кората на дърветата – щитоносни въшки, листни бълхи, хоботници и др.

За стари масиви е задължително е да се работи с висока разходна норма на работен разтвор /120-150л/дка./ – суспензия или емулсия, както и опръскване на едри капки, за да се постигне ефекта на добро обливане. Важно е да се отчита фенологията на неприятеля. Смъртността от въздействието на масления филм се проява, като кислороден глад най-силно изразен в началото на активизиране на жизнените процеси, след излизане от състояние на зимен покой.

Обикновена крушова бълха /Psylla pyri/ Праг на икономическа вредност /ПИВ/: един брой възрастно или 8-10 броя яйца на 8-10 торбести клони; При доказан ПИВ да се извърши пръскане с един от одобрените препарати срещу презимувалото възрастното на обикновената крушова листна бълха, като двукратна практика – преди набъбване на пъпките в края на месец февруари и при набъбване на пъпките през началото на март. Да се ползват едни от одобрените за целта ПРЗ, включени в Националната програма за контрол с вредителите по овощните култури през зимния сезон.

Зимните пръскания срещу неприятелите по овощните видове, да се извършват при ясно, слънчево и сухо време. Да се работи при температура на въздуха над 10 С.

 

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр. Пловдив бул.”Марица”86, тел/факс 032/62 63 18; 032/62 41 92. E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.; Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

(Агро-КОНСУЛТАНТ съветва стопаните да се абонират в Пловдивската областна дирекция на БАБХ, за да получават несъкратения вариант на бюлетините за растителна защита, в които са посочени повече вредители и и са предложени повече препарати с дозите за третиране!)