Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Опасен неприятел в началото на вегетацията при сливата. Жълтата и черната сливова плодова оса се срещат и вредят заедно в началото на вегетацията на сливата. Те

предизвикат червивост и окапване на завързите. Осите започват да летят през март, началото на април когато цъфтят тръкосливите. Осите снасят яйцата си в чашечните листенца и по-рядко в самата чашка на още неразтворените цветове. В мястото на снасяне цвета на тъканта се променя от зелен в кафяв. От тези яйца се излюпват лъжегъсеници които се хранят с вътрешността на завръзите , като ги изпълват с черна саждива материя. При разрязване нападнатите плодове издават миризма на дървеница. За да завършат развитието си лъжегъсениците повреждат от 4 до 6 плодчета, които окапват заедно с дръжките.

Химическата борба срещу възрастното на този неприятел трябва да започне още преди яйцеснасянето. Това съвпада с периода преди цъфтежа на ранните сливи. Провежда се и второ пръскане в края на цъфтежа, когато 2/3 от венчелистчетата са завехнали, но не са окапали, за да се предотврати вгризването на ларвите в плодчетата.