Растителна защита

Растително защитни мероприятия през текущия месец - бюлетин по растителна защита.Агро практики при зеленчуците през април.

През април започва

активната работа във фермата и двора. Времето е достатъчно топло, температурата на земята е над 10 градуса и вече могат да се засеят или засадят зеленчуците, а също и техническите култури.

В зеленчуковата градина

Още тази седмица може да подготвите почвата за зеленчуците на открито, които ще отгледате. Като начало почвата трябва да се обърне, да се разбият буците и да се изравни теренът. Обработката да е плитка – до 10-12 см с мотокултиватор или на ръка, ако става въпрос за дворно място. Трябва да се подготвят и лехите.

За Южна България още към средата на април, а за Северна –до края на месеца – според времето, могат да се засадят на открито пикираните разсади на домати, краставици и тиквички. Добре е да се измери температурата, която на 10 см дълбочина трябва да е към 12 градуса. Ако метеоролозите съобщават за очаквани слани, по-добре изчакайте опасността да отмине.

Прочети още: Полиетиленови тунелчета се изграждат през април, за да форсират растежа на разсадите

Домати

За доматите е добре да се направят бразди с разстояние между тях 75-80 см, а вътре в реда между растенията да е 30-35 см. Всяко растение от ранните домати се поставя в ямка и се покрива с почва до или малко над котиледоните.  Мястото, на което засаждате растението, трябва да е на първата една трета от дъното на браздата до билото ѝ. Ако на дъното на ямката поставите оборскитор – още по-добре.

Веднага след като засадите, полейте разсада с малко вода дори и почвата да е влажна. Това е необходимо, за да стане по-добро прилепване на пръстта към корените на растението.

Важно е да се използва качествен разсад с добра адаптация към температурните априлски амплитуди. За всеки случай трябва да разполагате и с резервен растения, така че да подмените тези, които не са се прихванали.

Първата поливка на доматите се прави седмица след засаждането им. А след това – през 10 дни до две седмици, според това дали времето е дъждовно или сухо. След като започне беритбата, се полива през  5-7 дни. Първото окопаване се прави пък седмица до 10 дни след засаждането и тогава се оформят браздите за поливане. След това се повтаря след две седмици или след всеки дъжд.

След първото окопаване се забиват коловете, към които по-късно растението ще се превърже. През 5-7 дни се култучи. А след като се появи шесто съцветие се прекършват върховете.

Пипер

Грижите през вегетацията са няколко окопавания за премахване на плевелите и за аериране на почвата. Първото трябва да се направи 10-12 дни след засаждането. Към поливките трябва да се подхожда внимателно. Добре е да се знае, че е най-добре да се полива в сутрешните часове, и най-зле – в обедните. Това, че растенията клюмват по обед, не означава, че имат нужда от поливка, особено ако почвата е влажна. Ако растенията се преполиват, има опасност цветовете им да окапят. След като започне да се бере пиперът, поливането трябва да се извършва през 5-6 дни.

Патладжан

Редовете са на разстояние 50-70 см, а между растенията – 50-60 см. Добре е засаждането да се извърши в късния следобед, ако времето е слънчево, а ако е облачно – когато пожелаете. Всяко растение се полива веднага след засаждането с половин до 1 литър вода, тъй като патладжанът е влаголюбива култура. Окопава се най-рано две седмици след засаждането. И при него, както при пипера не бива да се прибързва с поливането

Главесто зеле

Разсадът се засажда в самото начало на месеца. Разстоянието между браздите трябва да е 60 см, а между растенията 40. Разсадът се полага на дъното на браздата. Веднага след това се полива. Първото окопаване е 10 дни след засаждането. Две-три седмици след първото се прави второ. С него листата леко се загърлят. Ако са паднали дъждове, първата поливка се прави 20 дни след засаждането. Прибирането му започва в края на май до края на юни.

Краставици

Когато растенията се развият до тела, който е опънат на 1.80 см височина , върховете се прищипват.

Когато настъпи времето за беритба, плодовете трябва да се обират веднага след като са достигнали добра едрина и дължина. Забавянето ги деформира, защото цялата сила на растението отива в семената.

Дини

Дините се засаждат, а също така и сеят (полагат сесемена) в края на април. Разстоянието между редовете е 2 метра, а между стеблата 0.75-1 метър. Ако се сеятсемена, в едно гнездо се полагат по 4-6 семки.

Първото окопаване на семената става 10-12 дни след поникването, а второто е две-три седмици след първото. Поливането е докато плодовете стигнат 15 см в диаметър.

Появата на гланц по плодовете и оказпавето на власинките по дръжките са знаци, че може да започне беритбата. Това се случва през юли.