Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина. Стръсквайте дръвчетата по време на цъфтежа.

През периода около и

преди цъфтежа, излизат по-голяма част от неприятелите. Ако искате да ги ограничите – стръсквайте дръвчетата. Този метод е подходящ за борба с всякакви видове хоботници, листоядни бръмбари, цветояди и други нежелани гости по дръвчетата още преди да са започнали вредната си дейност.

ПОСТЕЛЕТЕ ПОДРЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

Разстелете под дървото брезент , чаршаф или найлон, но така че да обхване почти цялата част под короната на дървото. Пригответе си дълъг прът омотан добре с парцал в единия край за да не наранява клоните и стъблото. И започвайте! Удряйте клоните, но рязко и не силно за да не ги повредите или пречупите.

СТРЪСКВА СЕ СУТРИН И ВЕЧЕР

Тази процедура се прави сутрин рано или вечер късно, в по-хладните часове, когато бръмбарите са слабо подвижни и стоят на дървото. Когато температурата достигне 10 градуса С спрете, тъй като бръмбарите вече са излетели. Правете това 3-4 пъти за около 5-7 дни около цъфтежа. Всичко което изпадне от дървото на разстлания брезент унищожете!

Ако дърветата са по млади, може направо да хванете стъблото и да го стръскате.Това е и начин да разберете какви неприятели нападат вашата градина.