Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина. Стръсквайте дръвчетата по време на цъфтежа.

През периода около и

преди цъфтежа, излизат по-голяма част от неприятелите. Ако искате да ги ограничите – стръсквайте дръвчетата. Този метод е подходящ за борба с всякакви видове хоботници, листоядни бръмбари, цветояди и други нежелани гости по дръвчетата още преди да са започнали вредната си дейност.

ПОСТЕЛЕТЕ ПОДРЪЧНИ МАТЕРИАЛИ

Разстелете под дървото брезент, чаршаф или найлон, но така че да обхване почти цялата част под короната на дървото. Пригответе си дълъг прът омотан добре с парцал в единия край за да не наранява клоните и стъблото. И започвайте! Удряйте клоните, но рязко и не силно за да не ги повредите или пречупите.

СТРЪСКВА СЕ СУТРИН И ВЕЧЕР

Тази процедура се прави сутрин рано или вечер късно, в по-хладните часове , когато бръмбарите са слабо подвижни и стоят на дървото. Когато температурата достигне 10 градуса С спрете, тъй като бръмбарите вече са излетели. Правете това 3-4 пъти за около 5-7 дни около цъфтежа. Всичко което изпадне от дървото на разстлания брезент унищожете!

Ако дърветата са по млади, може направо да хванете стъблото и да го стръскате.Това е и начин да разберете какви неприятели нападат вашата градина.