Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ловни пояси за борба с вредителите

Растително защитни мероприятия в овощната градина.За направата на ловни пояси се използват различни материали.

  • Опаковайте основата на стъблото с памучни чорапи - три пояса на разстояние 10-12 см един от друг.
  • Обвържете основата на стъблото със зеблени чували, гофриран картон или мъх, които често сменяйте и изгаряйте.
  • Направете пояси от шлакова или каменна вата (използват се за изолация в строителството). Те са непреодолимо препятствие за гъсеници и други вредни насекоми.
  • За ловни пояси може да се използва и стара мушама, но преди това стеблото трябва да се омотае с рогозка или хартия.

ВАЖНО!

От долната страна поясите трябва да са със слаб просвет, а в горната да са плътно пристегнати. Пълзейки по дървото вредителите попадат в ловния пояс като в капан и остават там. Необходима е периодична проверка на капаните и унищожаване на събраните в тях вредители.

Ловни пояси с незасъхващо лепило.

За да е сигурна уловката за вредителите се използват и лепливи пояси. Те се поставят на 20-25 см от основата на стеблото и на тях се хващат и залепват голям брой неприятели, който тормозят вашите растения. За оранжериите се продават готови лепливи пояси, които може да закупите готови от селскостопанските аптеки. Възможно е и сами да си ги приготвите от мушама или по-плътна хартия, които намазвате с бавна съхнещо лепило, което също се продава (за гризачи).

Ако е проблем намирането на лепило, ви предлагаме една рецепта за приготвянето на такова.

НАМАЖЕТЕ С НЕЗАСЪХВАЩО ЛЕПИЛО

В селскостопанските аптеки вече се продава незасъхващо лепило. Нещо повече, там може да намерите и готови лепливи пояси. Ако вземете лепило

с него се намазва тънка мушама на ленти от 15-20 см. Тези ленти се поставят по стеблото и скелетните клони на дървото, като се прилепват плътно, за да не се промушат вредителите под тях. Естествено, че лепилото не трябва да бъде към дървото - към него остава сухата част на лентите от мушама или хартия.

За същата цел може да поставите и лепливи ленти за мухи.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates