Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Копринените нишки са от листозавивачка.

Лозовата листозавивачка

у нас се среща главно в насаждения по поречието на Дунав и по Черноморското крайбрежие, а през отделни години и в други райони.

Пеперудата е с охренокафяви при мъжките и жълто-кафяви при женските първа двойка крила с по 3 по-тъмно оцветени ивици. Гъсениците варират от зелени, сиво-зелени или жълто-зелени, с розов оттенък и надлъжни по-светли и по-тъмни линии на гръбната страна.

Зимува като гъсеница под старата напукана кора на лозата, по повърхността на почвата и в растителни остатъци. През втората половина на април - началото на май гъсениците вече се заселват по младите леторасти - нагризват листата и ги оплитат с копринени нишки, по няколко заедно.

Неприятелят е чувствителен на препаратите, използвани срещу гроздовите молци и самостоятелна борба обикновено не се провежда.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Agro-CONSULTANT.net