Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Кръгломиниращият молец обезлиства дърветата.

У нас кръгломиниращият

молец е най-разпространения вид и при силно нападение обезлиства дърветата още през вегетацията. Развива 3-4 поколения годишно и зимува като какавида в короната на нападнатите дърветата (по клоните, стъблата), в дръжките и чашките на плодовете.

Летежът на пеперудите съвпада с началото на цъфтежа на зимните сортове ябълки. Те яйцеснасят по долната страна на листата , предимно по ниско разположените леторасти на короната и по издънките.

Вредят гъсеничките, които след излюпване се вгризват в паренхима на листата, непосредствено под яйчната обвивка. Отначало мината изглежда като светлокафява точка от горната страна на листа. С развитието на гъсеницата мината се разширява и се получават кафяви, концентрични кръгли петна, а от там и името му "кръгломиниращ молец". Напълно развитите гъсенички прогризват кръгъл отвор от долната страна на листа, спускат се по копринена нишка и какавидират.

За борба използвайте следните препарати: Вазтак нов 100 ЕК-0,015; Калипсо 480 СК-20мл/дка; Моспилан 20 СГ- 25г/дка и др.