Растителна защита

Мероприятия в овощната градина.Градушките в ранната пролет вече са масово явление.

И тази пролет на много

места в страната не бяха пощадени от градушки, които в една или друга степен повредиха земеделските култури. При градушка, в зависимост от това колко е силна и продължителна, дали е суха или с дъжд, може да се наблюдават различни повреди. Повредите са разкъсване на листата, нараняване на леторасти, клони, плодове. Градушките са много опасни в периода на наедряването на плодовете.

В зависимост от повредите съответно са и мерките , които трябва да се предприемат от стопаните за опазване на културата от последиците от градушката.

Най- добре е веднага след градушката след като се огледат щетите да се премине към третиране на всички дървета и млади и стари, с един от следните фунгициди: бордолезов разтвор - 1%, купроцин супер M – 0,25%, шампион ВП - 0,3%. Раните от градушка са входна врата за навлизане на различни болести причиненявани от гъби и бактерии. Затова е добре да се прецени дали повредите са довели до рзкъсване на кората, ако се налага да се отстранят силно повредените части и раните да се замажат с блажна боя.

Ако след силна градушка е опадал завръза на дървото, то не бива да се изоставя, а да се продължи с пръсканията за болести и неприятели