Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Знаем, но пренебрегваме!.

Да напомним отново

дребните правила, които много често пренебрегваме:

Ако сте забелязали първите признаци на дадено заболяване във насажденията ви , добре е да влезете с пръскачката и с подходящия фунгицид. Не чакайте болеста да обхване половината градина. При някои болести е препоръчително профилактичното пръскане, това са маните, цилиндроспороза при череши и вишни, струпясването и др.

Ако сте решили да внесете хербицидиq с които да се избавите от плевелите – не забравяйте, че плевелите са чувствителни към препарати във фаза 2-3 лист, ако не е препоръчано почвеното внасяне.

Когато планирате пръскане, обръщайте внимание на времето. Няма никакъв смисъл да пръскате с контактни препарати, ако след час завали дъжд, който ще измие всичко. В същото време пък хербицидите с почвено действие е добре да се внесат преди дъжд за да влезнат в почвата. Пръскането при силен вятър може да отнесе препарата на съседните култури, а много жалко ще бъде, ако пръскате с хербицид.

Важно е също да следите и влажноста и температурата на въздуха – при високи температури препарата се изпарява бързо.

Често ви препоръчваме да редувате пестицидите въпреки еднаквото им действие. Това е нужно за да се избегне резистентноста към пестицидите. Повечето от болестите и неприятелите бързо придобиват устойчивост към пестицидите.

За засилване на ефекта някой пестициди може да се смесват, но не всички и не всякога. Затова е добре да се четат и изискват във селскостопанските аптеки инструкциите за ползване на препарата. Там е описано всичко, което ви е нужно за работа с избрания пестицид.