Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.След пръскане с хербициди, пръскачката задължително се измива.

Измиване на

пръскачката по принцип трябва да става след всяко пръскане, дори когато не са използвани опасни за последващи пръскания препарати. Това е така, защото повечето препарати образуват утайки, които водят до бързо износване на отделните елементи на пръскачката. Но след пръскане с хербициди , операцията е задължителна!

  1.  Калцинирана сода

След пръскане с хербициди най-правилно е пръскачката да бъде измита с 2,5% калцинирана сода. Тя се продава в аптеките и железарските магазини за измиване и на бъчви. За 10 литра вода са необходими 250 г калцинирана сода, която се разтваря в пръскачката и след това се разклаща интензивно, така че разтвора да облее всички вътрешни повърхности. Много важно условие е този разтвор да мине и по маркуча, който отвежда разтвора до дюзата за пръскане и през самата дюза. След това пръскачката се изплаква с чиста вода най-малко два пъти.

       2. Други детергенти

Измиването на пръскачките може да стане и с веро, течен сапун или прах за пране. На 10 литра вода са достатъчни 2 супени лъжици веро или 3 супени лъжици прах за пране. Процедурата е същата, както с калцинираната сода и отново най-малко две изплаквания с чиста вода.