Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.

Черешовата муха е един от най-разпространените неприятели при черешата и вишнята. Поврежда съзряващите плодове на тези култури. Нападнатите плодове опадват или загниват. При силно нападение се наблюдава до 80% повредени плодове. Плодовете с ларви на черешова муха не са годни за както за консумация, така и за преработка.

Биологията на черешовата муха е такава, че тя се разива при сравнително по-високи температури. Затова тя поврежда плодовете на средноранни и късни сортове череши и вишнята. Ранните череши най-често остават незасегнати.

Мухата е блестящо черна, със зелени очи, жълто-кафява глава и жълто щитче. Започва да лети около средата на май в зависимост от температурите и продължава летежа си до юни. Женските мухи предпочитат да снасят яйцата си в избистрените, започнали да зазряват плодове. Мухата пробива плода и снася по едно яйце под кожицата. Невъзможно е да се установи, в кои плодове има снесени яйца, тъй като раната е много малка и обикновено зараства бързо. Една женска черешова муха снася до 200 яйца. След излюпване на ларвата, тя се храни с меката част на плода и го превръща в каша. Повредения плод загнива, при лек вятър повредените от ларвите плодове опадват на земята.

Борба с черешовата муха - екологични и химични средства.

Жизнеността на мухите зависи от природните условия. В по-хладно време са по-слабо подвижни. Количеството на мухите в короната на дърветата нараства значително при сухо и слънчево време. В топло, но облачно време мухите пък са слабо подвижни. Обикновено се крият под листата и по почвата.

Екологична борба

За борба могат да се използват и примамващи течности - смес от 5 л вода + 500 г захар + 25 г амониев сулфат или ферментираща меласа. Тъй като мухата се привлича от жълтия цвят може да се използват като уловки и жълти лепливи плоскости.

Химичната борба трябва да изпревари яйцеснасянето

Химичната борба с черешовата муха трябва да е насочена срещу възрастните, преди яйцеснасянето. Защото излюпи ли се ларвата тя веднага се вгризва в плодовото месо и става недосегаема за инсектицидите.

Могат да се използват предимно контактни инсектициди. Официално регистрирани са: Вазтак нов100ЕК , Децис 2 ,5ЕК , Ефория 045 ЗК и др.

Провеждат се две пръскания на средноранните сортовечереши и три на късните.