Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина. Месец май е време, когато се наблюдава най-интензивен растеж на овощните дръвчета.

Заедно с тях обаче, най-буйно растат и плевелите Борбата с тях трябва да започне преди да се превърнат в сериозни конкуренти. Плевелите не само развалят добрия вид на градината, но отнемат хранителните вещества от почвата, като ощетяват дръвчетата. Освен пряката вреда, като черпят хранителни вещества , плевелите причиняват и косвена вреда, защото служат за гостоприемници на листни въшки, които по-късно преминават по дръвчетата и пренасят вирусни и микоплазмени болести, които не се лекуват .

Ако по новозасадените овощни дръвчета имате завръз, не е за препоръчване да оставяте плодовете още през първата година. Добре е да ги премахнете, защото ще отслабят растежа. За да задоволите любопитството си оставете не повече от 1-2 плода.

Най-важното сега е:

  1.  Прихващането и развитието на засадените през пролетта овощни дръвчета зависи от влагата в почвата. Ако прецените, че тя е недостатъчна, поливайте.
  2. Редовно преглеждайте както плододаващите, така и младите дръвчета за поява на болести и неприятели. При необходимост реагирайте с подходяща мярка или потърсете съвет от специалист.
  3. Прегледайте отново всички овощни дръвчета, за да проверите дали при резитбата не сте пропуснали да отстраните болен, счупен или изсъхнал клон. В тях най-често се крият и презимуват повечето причинители на болести и неприятели.