Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Вирусни болести по доматите. Доматите се нападат от голям брой вируси.

Заразяването на растенията с вируси става по различни начини - чрез присаждане, чрез транспорт на инфектирани растения, сеитба на семена от болни растения и др. Основният начин за пренасянето им по растенията обаче е чрез насекомите. Те освен че са вредители, като се изхранват смучейки сок от растенията, са преносители и на вирусите. Такива са листните въшки, трипсите и цикадите. Затова борбата срещу вирусните болести е насочена срещу техните преносители. С дейността си в градината човекът също може да пренася вирусите от болно на здраво растение чрез различните операции при отглеждане на доматите – култучене, връзване, окопаване и др.

Болните от вируси растения проявяват различни симптоми в зависимост от вируса, който ги причинява – обикновена тютюнева мозайка, стрик, краставична мозайка, столбур, доматена бронзовост и др. Най – общите симптоми по които може да разпознаете доматите дали са вирусно болни са следните признаци:

Увяхване на растенията. При топло време растенията губят тургора си, но при понижаване на температурата бързо го въстановяват.

Мозайката е най-характерна като признак при вирусно болни домати. Листата се деформират, редуцират се по формата и размер, листа са изтънели, нишковидни ,некротични ивици по стъблото или некроза на стъблото от горе надолу /типично за леталната некроза по доматите/, втрънчване.

Симптоми от зараза с вирус се наблюдава и по плода, което се изразява във вътрешно потъмняване и обикновенно е при плодове от 1-2 китка.

Борбата с вирусните болести е трудна, а загубите са големи.

Борбата с вирусните болести при зеленчуците трябва да започва още с извличането на семената от плода. За да се избегне пренасянето на вирусите се препоръчва обработка на семената с натриева основа 2%, калиев перманганат и др.

Обеззаразяване на почвата чрез пропарване при 93-100С за 1 час за да се унищожи заразата в почвата.

След засаждането на постоянно място и влизане в насаждението за връзване, култучене и др. манипулации е необходима дезинфекция на работния инвентар и ръцете за намаляване разпространението на болестта при работа.

Препоръчва се и ограничаване на ръчни манипулации отново с цел намаляване на разпространението на болестите.

Важно мероприатие веднага след засаждането да се следи за появата на листни въшки, цикади, трипси- векторите на вирусите при зеленчуците и своевременно и качествено третирането с инсектициди и особено с минерални масла.