Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Растения, които отблъскват вредителите.

Растенията се защитават едни други по различни начини: отблъскват вредителите от съседите с миризмата си или привличат хищници и паразити, които унищожават тези вредители.

Борбата с насекомите и вредителите се води предимно с химически препарати. Високата им ефективност е безспорно предимство, когато не отчитаме негативното им въздействие върху нашето здраве. Репелентите и инсектицидите съдържат токсични вещества, които при поглъщане, вдишване или допир, могат да предизвикат алергични реакции, отравяния и дори смърт. 

През последните години хората се придържат към по-здравословния начин на живот и търсят биопродукти, с които да заменят синтетичните препарати. Опитните градинари са стигнали до извода, че отглеждането, на ароматницветя и подправки между зеленчуковите култури обърква вредителите и минимизира щетите в градината... 

Растенията-репеленти, обикновено са невзискателни и се отглеждат лесно. Най-общата прилика между тях се свежда до предпочитанието към слънчевите изложения и леките почви. Голяма част от тях имат още едно безценно качество – да привличат полезни насекоми-опрашители.

Най-добрите помощници в градината са: 

Босилек (Ocimum basilicum)Босилек (Ocimum basilicum) – добре познато растение с широко приложение в кулинарията. Способност да отблъскват насекомите имат всички сортове, особено тези с лимонов и канелен аромат. Засят в близост до доматите в зеленчуковата градина, успешно ги предпазва от вредители и подпомага правилният им растеж. 

Монарда (Monarda didyma)Монарда (Monarda didyma) – растението е известно под наименованието див бергамот. Цветето е топлолюбиво и се отличава с красиви, едри и екзотични цветове. Гони успешно комарите и привлича пчелите. 

Непета (Nepeta mussini) – позната под наименованията котешка мента и коча трева. Отблъскващото си действие дължи на високото съдържание на непелактон, който е почти десет пъти по-силен от основните съставки на синтетичните инсектициди. Силният ѝ аромат гони надалеч комари, хлебарки, гъгрици, кърлежи, хлебарки, бълхи, мишки и плъхове, а привлича пчелите. 

Лавандула (Lavandula) – ароматът на лавандулата гони комарите. Тя е най-ефективното средство за борба с дрешния молец. Привличапчели и пеперуди в градината. 

Розмарин (Rosmarinus officinalis) – отблъсква вредителите (комари, мухи и оси), но само през периода на цъфтеж. Той е топлолюбиво растение и изисква допълнителна защита от ниските температури през зимата. 

Тагетес (Tagetes) – високоефективен срещу почти всички вредители. Съдържа пиретрум и тертиенил, чието действие се съчетава с това на специфичния му аромат. Особено ефективен е при засаждане между културите в зеленчуковата градина. Не се препоръчва поставянето на букет от тегетес на масата за хранене, защото обагрените му в жълто и оранж цветове привличат силно пчелите и осите. 

Мента (Mentha piperita) – отблъскващо действие имат стъблата, листата и цветовете на всички сортове – диви и култивирани.

Най-ефективен е дивият полски джоджен (M.spicata), който е с най-високо съдържание на ментолово масло. Отблъсква оси, хлебарки, мравки, молци, листни въшки, бълхи и полски мишки. За предпазване от комари се препоръчват натривки с листа по кожата. 

Чесън (Allium sativum) – ароматните вещества, които съдържа гонят почти всички насекоми и вредители. Предпазва някои зеленчукови култури (зеле, моркови , картофи, патладжан, чушки, домати) и плодни дръвчета от вредители. Не се препоръчва засяването му в близост до салвия, магданоз, боб и грах. 

Маточина (Melissa officinalis) – приятният ѝ аромат има силно отблъскващо въздействие върху жилещите насекоми. 

Невен (Calendula) – съдържа пиретрум, който ефективно отблъсква комарите, листните въшки, вредителите по доматите, зелевата пеперуда, сляпото куче и поповото прасе. Той е много ефективен в борбата с белокрилките и нематодите по ягодите и зеленчуковите култури. 

Агератум (Ageratum) – красивото синьо-виолетово пухче, което украсява градините от началото на пролетта до късните есенни слани, пропъжда далеч комарите. В естествените си местообитания, растението е многогодишно, но при нашите климатични условия вирее като едногодишно. Отблъскващото си действие дължи на веществото колмарин. Растението е силно светлолюбиво, но за разлика от останалите растения-репеленти, с неговите листа не се правят натривки по кожата, заради токсините, които съдържа. 

Хризантема (Chrisanthemum) – кралицата на есеннатаградина е не само красавица, но и най-мощният биорепелент. Съдъжа пиретрум и отблъсква почти всички летящи насекоми: листни въшки, акари, кърлежи, скакалци. В биоземеделието, за защитата на овощните и зеленуковите насаждения от вредители, се използва воден извлек от цветовете ѝ. 

С летящите насекоми много успешно могат да се справят индришето, мушкатото, лайката, космосът и латинката. От листните въшки и акарите можем да се оттървем с помощта на копър или кориандър. Риганът и чесънът могат успешно да се справят с голите охлюви, листните въшки и ябълковия плодов червей.  При планиране на градината, отделните растителни видове могат да се съчетаят по начин, който да им осигури взаимна полезност. Целината и мащерката, засяти в близост до зеле или карфиол, ги предпазват от гъсениците на зелевата пеперуда. Със същият ефект е близостта на ригана до броколите. 

Най-добрата защита на френското грозде от ръжда осигурява съседството му с бял пелин. Пелинът пропъжда много от неканените гости в градината - зелева пеперуда, молци, бълхи и бръмбари, но може да бъде отглеждан само като гранично растение, тъй като голяма част от културите не понасят съжителството близо до него.  Лайката не само се справя отлично с вредителите по зелето и лука, а и стимулира правилното им развитие.  Едно от най-благоприятните съжителства е между царевицата и краставицата. Царевицата предпазва от спаружване и засушаване краставицата. В отплата краставицата гони вредителите, които я нападат. Репичките в лехите с краставици, пъпеши или тикви ги предпазват от нашествието на бръмбари.  За предпазване на картофите и патладжаните от колорадски бръмбар е достатъчно засаждането на фасул в междуредията.  Морковената муха може да бъде прогонена, ако в лехите с моркови се засадят няколко стръка магданоз или лук. Засаден между ягодите, магданозът прогонва охлювите, които нападат сочните им плодове. 

Освен сигурен страж срещу нашествениците в градината, някои съседства подобряват и вкусовите качества на културите. В почвата, около коренчетата им се развиват микроорганизми, които способстват за по-пълноценно усвояване на минералните вещества. Такова е съжителството между репички и латинка, мента и картофи, магданоз и домати.  Количеството на витамин С в листнитезеленчуци се повишава значително, ако в близост до тях се отглеждат чесън или хрян. 

Наред с доказано добрите партньорства между растенията, има и такива, които които си влияят неблагоприятно. При тях едната от културите изсмуква почвените ресурси, подходяща за другата и възпрепятства нормалното ѝ развитие. Такива са: босилек-краставица и зеле-домати.  За да се ограничи появата на вредители в градината е добре да засаждаме растения от един и същ вид в малки групи или по-къси редици. Когато между тях се разположат подходящи билки ицветя се получава общност, в която растителните видове взаимно се предпазват от вредители и подпомагат развитието си.