Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Поповото прасе води нощен живот. Още със засаждането на първите растения започва борбата в градината с враг номер едно попово прасе.

Поповото прасе напада почти всички зеленчукови и цветни култури. Прегризва младите кълнове , прекъсва младите корени, храни се с подземните части на растенията. Поповото прасе е почвено насекомо и води нощен живот. Мъжките прелитат на къси разстояния.

Обработката на почвата спомага за разрушаване ходовете и гнездата на това насекомо. Разхвърляне на купчини оборскитор в които се събира поповото прасе е един от начините за борба. Събраните в капаните от оборскитор насекоми се унищожават. Поповото прасе не понася миризма на чесън, кориандър, рибено масло и птичатор.

Борбата с поповото прасе се извършва основно с отровни примамки от зърно (пшеница, ечемик, царевица, или ярма от тях) примесено с инсектицид и растителна мазнина. Доза 4-5 гр/м². Регистриран препарат за борба с поповото прасе е мезурол шнекенкорн 4Г.