Растителна защита

Растително защитни мероприятия в овощната градина.Смолотечение при черешата. Бактериалният пригор напада черешата, вишнята, кайсията, прасковата, сливата , бадема. Установено е, че досега у нас това заболяване има икономическо значение само при черешата и кайсията.

Причинява се от бактерия.

ПРИЧИНИ ЗА ЗАРАЗЯВАНЕ

Заплахата за черешата е в резултат на две причини:
. най-често старите насаждения са масово заразени, а във вашия регион такива има много и пчелите по време на цъфтежа разнасят бактериите по здравите дървета;

. заразата може да дойде и от разсадници, където не се извежда ефикасна борба.

СИМПТОМИ ПО БОЛНИ ДЪРВЕТА

При черешата симптомите се наблюдават най-често по стеблото, скелетните клони и разклонения. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна. В повечето случаи в мястото на повредата тя е разкъсана и раните са покрити със смола. При обелване на кората в мястото на инфекция и около него се вижда, че камбият и сърцевината са с тъмнокафяв цвят. Повреди се наблюдават и по крайните разклонения и пъпките, които през пролетта не се развиват остават сухи и покрити със смола. Симптоми по листата и плодовете се наблюдават много рядко. При благоприятни условия за развитие на болестта тя обхваща постепенно цялото дърво. Отначало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.