Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Алтернария по домати и картофи

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Алтернария по домати и картофи.

Доскоро тази болест

нападаше най-вече ранните домати отглеждани в оранжерии. Но през последните години тя се разпространи и на открито, като масово напада средно ранното производство на домати и картофи. Причинител на болестта е гъба, която се запазва с растителните остатъци в почвата, в семената от домати и някои плевели. Вреди по листата, листните и цветни дръжки и стъблата. През влажни години алтернарията причинява опадване на листата на растенията. Признаците на нападнатите от кафяве листни петна растения са много характерни - по листата се образуват дребни, тъмнокафяви некротични петна, с вписани един в друг концентрични кръгове. При голямо нападение петната бързо нарастват, понякога се сливат и целите листа прегарят.

Профилактичните мероприятия срещу алтернарията имат съществено значение за намаляване на вредата от нея. Най-важни от тях са:

  • задължително спазване на сеитбообръщение;
  • унищожаване на растителните остатъци;
  • използване само на здрави или обеззаразени семена;
  • засаждане на здрав разсад;
  • да се прилага оптимално напояване;
  • използване на толерантни към болестта сортове.

Фунгицидите, които се прилагат при домати и картофи срещу картофената мана са ефикасни и срещу алтернарията. При висок инфекциозен фон от предшестващата година и при влажни условия, химичната борба трябва да започне още при откриване на първите симптоми по долните листа. Интервалът на пръскане е през 8-10 дни.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates