Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.При късно производство на карфиол.

Ще ви издадем няколко от

„тайните“ за успешно отглеждане на карфиол. Най-плътна и здрава глава карфиолът формира, когато растенията се развиват в дните с намалена светла част  – пролетта и началото на лятото и есента. Цветното зеле е взискателно към плодородието на почвата. На бедни почви растенията не успяват да формират достатъчно листа и започват да цъфтят по-рано.

Сеитбена норма е 4-5 г на кв. метър. Разсадът не се пикира и е готов за засаждане след около месец, около средата на август. Разстоянията за отглеждане на цветно зеле: между редовете 60 см , а между растенията в реда 45-50 см.

Срокът за разсаждане на цветното зеле за късно производство трябва да се спазва, за да се получат добри резултати. Разсажда се в края на юни и в началото на юли, не по-късно от средата на юли. Всяко забавяне води до забавяне на образуването на главите, което през години със студена есен може да бъде фатално.Добри предшественици на карфиола са спанак, салатите, лукът, фасулът.

При отглеждането на късното цветно зеле почвата трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели. Окопаването е плитко, тъй като цветното зеле има сравнително плитко разположена коренова система. Подхранва се с 1,4-2 кг амониев нитрат на 100 кв. м. Редовното поливане е от голямо значение. Не бива да се допуска засушаване. Полива се обикновено един път седмично, а при по-леки почви и при по-големи горещини - и два пъти седмично. Подобно на всички зелеви култури, цветното зеле е много взискателно към влага. Ако се допусне засушаване на почвата, нарастването на листната розетка се забавя, листата остават дребни и по-късно формират малки глави. При такива непълноценни растения, съцветията бързо загрубяват и главите не са плътни, а рехави (разпаднати).Причината цветното зеле да е изключително чувствително на суша е в слабите корени, които са разположени повърхностно. Те болезнено реагират на пресъхнала и прегрята почва. Срещу изсъхването на почвата можете да мулчирате със слама и дори при висока температура главите растат нормално и не загрубяват.