Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.При късно производство на карфиол.

Ще ви издадем няколко от

„тайните“ за успешно отглеждане на карфиол. Най-плътна и здрава глава карфиолът формира, когато растенията се развиват в дните с намалена светла част  – пролетта и началото на лятото и есента. Цветното зеле е взискателно към плодородието на почвата. На бедни почви растенията не успяват да формират достатъчно листа и започват да цъфтят по-рано.

Сеитбена норма е 4-5 г на кв. метър. Разсадът не се пикира и е готов за засаждане след около месец, около средата на август. Разстоянията за отглеждане на цветно зеле: между редовете 60 см, а между растенията в реда 45-50 см.

Срокът за разсаждане на цветното зеле за късно производство трябва да се спазва, за да се получат добри резултати. Разсажда се в края на юни и в началото на юли, не по-късно от средата на юли. Всяко забавяне води до забавяне на образуването на главите , което през години със студена есен може да бъде фатално.Добри предшественици на карфиола са спанак, салатите, лукът, фасулът.

При отглеждането на късното цветно зеле почвата трябва да се поддържа рохкава и чиста от плевели. Окопаването е плитко, тъй като цветното зеле има сравнително плитко разположена коренова система. Подхранва се с 1,4-2 кг амониев нитрат на 100 кв. м. Редовното поливане е от голямо значение. Не бива да се допуска засушаване. Полива се обикновено един път седмично, а при по-леки почви и при по-големи горещини - и два пъти седмично. Подобно на всички зелеви култури, цветното зеле е много взискателно към влага. Ако се допусне засушаване на почвата, нарастването на листната розетка се забавя, листата остават дребни и по-късно формират малки глави. При такива непълноценни растения, съцветията бързо загрубяват и главите не са плътни, а рехави (разпаднати).Причината цветното зеле да е изключително чувствително на суша е в слабите корени, които са разположени повърхностно. Те болезнено реагират на пресъхнала и прегрята почва. Срещу изсъхването на почвата можете да мулчирате със слама и дори при висока температура главите растат нормално и не загрубяват.