Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Настройки и отвари от културни растения за борба с вредителите

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Настройки от културни растения за борба с вредителите.

Тютюнът и тютюневите

изделия отдавна се използват като отвари или на прах срещу смучещи и гризещи неприятели по растенията - трипси, гъсеници, плодови молци, акари, охлюви и др.

За целта 400 г смачкани сурови листа и стъбла, престояват 2 дни в 10 литра вода. Получената настойка се прецежда и се използва за пръскане като към нея се прибавят 40 мл течен сапун.

Екстракт от листа на картофи

Картофите се използват в тинктура срещу листни въшки и акари. Рецептата е следната: 1,2 кг зелени листа и стъбла или 0,8 кг сухи стъбла от картофи се заливат с 10 литра топла вода и престояват 3-4 часа, след което се филтрират. За пръскане се използва прясно приготвеният екстракт към който се добавя 40 г течен сапун (за 10 литра вода).

Тинктура от лук


Лукът се използва като тинктура срещу плодови червеи, акари, листни въшки. Тя се приготвя от 200 грама лукови люспи, които се накисват в 10 литра топла вода за 4-5 дни. Тинктурата се използва за пръскане след прецеждане.

Невенът прогонва нематодите

Невенът е познат на всички като лекарствено растение. Но той има още полезни свойства. Използва се за борба с много вредители, като 200 г семена от невен се залива с 10 литра вода. И нещо много важно - засаден между редовете на ягодите или зеленчуците, той потиска развитието на нематодите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates