Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Настройки от културни растения за борба с вредителите.

Тютюнът и тютюневите

изделия отдавна се използват като отвари или на прах срещу смучещи и гризещи неприятели по растенията - трипси, гъсеници, плодови молци, акари, охлюви и др.

За целта 400 г смачкани сурови листа и стъбла, престояват 2 дни в 10 литра вода. Получената настойка се прецежда и се използва за пръскане като към нея се прибавят 40 мл течен сапун.

Екстракт от листа на картофи

Картофите се използват в тинктура срещу листни въшки и акари. Рецептата е следната: 1,2 кг зелени листа и стъбла или 0,8 кг сухи стъбла от картофи се заливат с 10 литра топла вода и престояват 3-4 часа, след което се филтрират. За пръскане се използва прясно приготвеният екстракт към който се добавя 40 г течен сапун (за 10 литра вода).

Тинктура от лук


Лукът се използва като тинктура срещу плодови червеи , акари, листни въшки. Тя се приготвя от 200 грама лукови люспи, които се накисват в 10 литра топла вода за 4-5 дни. Тинктурата се използва за пръскане след прецеждане.

Невенът прогонва нематодите

Невенът е познат на всички като лекарствено растение. Но той има още полезни свойства. Използва се за борба с много вредители, като 200 г семена от невен се залива с 10 литра вода. И нещо много важно - засаден между редовете на ягодите или зеленчуците, той потиска развитието на нематодите.