Растителна защита

Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.С глухарчето, пелинът и белият равнец контролираме вредителите.

Глухарче

Използва

се като тинктура срещу смучещи неприятели - листни въшки и акари. За приготвяне на настойка от глухарче се използват 200-300 г корени или 400 грама пресни листа. Те престояват 3 часа в 10 литра топла вода (не гореща), прецеждат се и прясно приготвения разтвор се използва за пръскане.

Пелин

Пелинът може да се използва във вид на настойки и отвари срещу ларви на молци. Прясно окосена трева се поставя във варел и се залива с вряща вода в съотношение 1:1, след което съдът се затваря плътно с капак.

На следващия ден, прецеденият разтвор може да се използва за пръскане , като се разрежда с вода 1 към 5. Може да се приготви и по друг начин - половин кофа ситно нарязан пелин или 800 грама изсушен се залива с 10 литра вода и престоява една нощ. На другия ден се вари в продължение на 30 минути, прецежда се и преди пръскане се разрежда с вода 1:2.

Бял равнец

Бялият равнец се използва срещу смучещи и гризещи насекоми - листни въшки, трипси, акари, дървеници и гъсеници. За да се подготви тинктура от него, 200 г сушени корени се заливат с вряща вода до 10 литра за 40 минути. Разтворът престоява 48 часа и се използва без разреждане. Преди пръскане към него се прибавят 40 грама течен сапун.