Растително защитни мероприятия в зеленчуковата градина.Инфузия от коприва като стимулатор на растеж.

Много градинари знаят

от личен опит колко трудно е съжителството с гъсталаци от коприва. Но не всеки знае, че копривата е отлична суровина за приготвяне на запарки, които могат да се ползват за повишаване добивите от домати, защото в младите листа от коприва се натрупват значителни количества азот, калий и желязо.

За приготвянето на извлека от коприва в голям съд 2/3се запълва с коприва, останалото пространство е допълва с вода (оставя малко място за ферментация) и се оставя на слънце до 7-10 дни. Впоследствие 1литър от получения екстракт се прибавят 10 литра вода и растенията се поливат (1-2 литра на корен домати).

Този течен тор получен от коприва може да се ползва не само при домати, но и при краставици, ягоди и много други растения. Коприва е богата на калий, калций, магнезий, органични киселини и други полезни вещества, които участват в процеса фотосинтеза, повишават имунитета и просто необходими за развитието на вашите зелени домашни любимци. Използването на копривата може да стимулира растежа и узряването на плодовете, както и цъфтежа на декоративните растения.

Но поливането с този органичен тор не трябва да се злоупотребява. Поливане с екстракт от копривата е желателно не повече от два пъти месечно.