Растителна защита

Варосване на овощни дръвчета
Кога да варосаме овощните дръвчета?

Мероприятия в овощната градина.

Застудяванията и

дъждовете ни напомнят за подготовка на овощнатаградина за есенно-зимните условия

На въпроса кога - сега наесен или напролет да варосваме?

Разбира се, че есента. Но подходящият момент е след листопада в сух и слънчев ден. Варосва се срещу слънчеви пригори.

Основната цел на варосването е защита на дърветата от слънчеви пригори. Те се причиняват обикновено напролет през март, когато дръвчетата излизат от фаза дълбок покой. Тогава често температурите са високи и термометъра стига до 15-18˚С, започва пренастройване на дърветата на клетъчно ниво за фази с по-високи температури. През нощта обаче са възможни минусови температури. Освен това такива високи температури вече се случват и през февруари. В резултат на тези резки промени в температурите се появяват пукнатини , през които навлизат гъбните заболявания, които могат да погубят дървото.

Варосването на дървото е стара традиция на градинарите и както вече разбрахме не се прави за красота. За тази обработка на ствола на дървото ще е нужна гасена вар, добавя се и меден купроксат, а някои добавят и прилепител за да не се измие варта при първия по-силен дъжд. Ролята на прилепител може да играе глината.

Как да приготвим?

В 10 л кофа се поставя 2-3 кг вар/креда/ и прибавяте 400-500 меден купроксат които предварително се разтваря в топла вода и около 1 кг глина. Към сместа се добавя вода до получаване на консистенция във вид на сметана. След варосване на дърветата – ствол и скелетни клони те са защитени както от слънчеви изгаряния благодарение на варта, а така също и от гъбни болести благодарение на купроксата.

Преди обработка с вар е нужно почистване на стъблото и клоните .

Ако се прибави глина, то тя запечатва всички рани и не позволява да попаднат вредители в тях.

Често в кофата с разтвора се добавя и 1 лопата оборскитор.

Тази смес се нанася на дървото като дебелината на слоя е около 2-3мм.