Растителна защита

Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)',900,600,0,0);" ><strong class=Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)" align="left" title="Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)" style="margin: 5px; border-color: #000000; float: left;" />Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)е широко разпространен неприятел. Развива 2-3 поколения годишно. Зимуват женските акари, скрити в люспите на пъпките на крушата, като в една пъпка може да зимуват до 1500 акара. Вредата , която нанасят при хранене, се проявява в образуването на гали откъм горната страна на листната петура. Галите отначало са светлозелени, а по-късно стават тъмнокафяви. Женските акари снасят яйцата си в галите. Силно заразените плодни пъпки покафеняват и изсъхват до такава степен, че може да се стрият между пръстите.

По време на цъфтежа много от цветните пъпки не се отварят. Акарите навлизат в новите пъпки в края на август и през септември и октомври. През този период те имат кафеникав цвят и се събират по много около новата пъпка в основата на листните дръжки и постепенно проникват между люспите й. Това продължава до настъпването на зимата. В пъпките акарите се хранят в основата на люспите, а след това преминават и върху цветните зачатъци.

Възможността за борба с крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.) се ограничава само в периода на миграция от местата на зимуване към новия прираст. Подходящи акарициди трябва да се използват при окапване на венчелистчетата в градини, в които е наблюдавано силно нападение през предходната година.

Agro-CONSULTANT.net