Растителна защита

Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)',,,0,0);" >Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)Крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.)е широко разпространен неприятел. Развива 2-3 поколения годишно. Зимуват женските акари, скрити в люспите на пъпките на крушата, като в една пъпка може да зимуват до 1500 акара. Вредата, която нанасят при хранене, се проявява в образуването на гали откъм горната страна на листната петура. Галите отначало са светлозелени, а по-късно стават тъмнокафяви. Женските акари снасят яйцата си в галите. Силно заразените плодни пъпки покафеняват и изсъхват до такава степен, че може да се стрият между пръстите.

По време на цъфтежа много от цветните пъпки не се отварят. Акарите навлизат в новите пъпки в края на август и през септември и октомври. През този период те имат кафеникав цвят и се събират по много около новата пъпка в основата на листните дръжки и постепенно проникват между люспите й. Това продължава до настъпването на зимата. В пъпките акарите се хранят в основата на люспите, а след това преминават и върху цветните зачатъци.

Възможността за борба с крушова краста - Phytoptus pyri (Eriophyes piri Pgst.) се ограничава само в периода на миграция от местата на зимуване към новия прираст. Подходящи акарициди трябва да се използват при окапване на венчелистчетата в градини , в които е наблюдавано силно нападение през предходната година.