Растителна защита

Съществува вирус, който като в сюжет на хорър филм променя поведението на гъсеници и ги принуждава да се изкачват до върховете на дърветата. След това същият вирус просто превръща гъсениците в нещо лепкаво, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от Държавния университет на Пенсилвания откриха ген, който позволява на вируса да извърши пъкленото си дело. След като се нахранят с листа, гъсениците обикновено се връщат на земята , , за да се скрият. Бакуловирусът обаче ги препрограмира, за да останат по дърветата. Генът, кръстен EGT, му позволява да диктува поведението на гъсениците.

"Когато са здрави, те се изкачват по дърветата нощем, за да се хранят с листа, заяви Кели Хувър от екипа. След това слизат по същия маршрут, за да се скрият от хищници през деня. Когато са заразени, гъсениците остават по дърветата и умират там. "Втечняват" се и дъжд от вирусни частици пада върху намиращите наблизо листа”.

Регистрирани са много случаи с патогени, които могат да контролират поведението на гостоприемника си, за да се разпространят, да се защитят и да се размножат. Това паразитно поведение обаче оставаше до голяма степен неизяснено. Учените изследвали ефекта от шест вируса върху него.

Гъсеници били поставени в пластмасови бутилки, "тапицирани" отвътре с фибростъкло, а на дъното им била оставена храна. Вирусите, които притежават гена EGT, подтикнали гъсениците да се изкачат до върха на бутилката и да умрат там, вместо да останат на дъното й, докато незаразените гъсеници не демонстрирали някаква особена позиция.

Премахването на EGT сложило край на това поведение, докато вкарването на гена го възстановило. Резултатите дават генно обяснение за контрола, който някои вируси упражняват върху поведението на гостоприемника си. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".


Източник:BTV новините